De Citit : Recomandări

WHO LOVES THE SUN?

| 08 august

Cum să nu îţi placă soarele şi statul pe şezlong? Tuturor ne place , însă din gură în gură circulă zvonul că nu e foarte în regulă să stai prea mult timp la soare. Sunt o grămadă de aspecte negative atunci când vine vorba de razele ultra-violete şi expunerea îndelungată la spectrul solar.

Un aspect benefic este că soarele ajută organismul uman să producă vitamina D – un nutrient care susţine dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi a unui sistem imunitar puternic. În general, sunt suficiente 10-15 minute de expunere la soare, de două ori în fiecare săptămână (fără protecţie solară) pentru aportul de vitamina D. De aici încolo încep problemele : Două tipuri de raze ultra violete : UVA şi UVB pot fi dăunătoare pentru piele. Razele ultraviolete ale soarelui sunt mai puternice la altitudini mai mari şi în locul unde clima este caldă tot timpul anului, dar şi în timpul verii între orele 10-16.  Acestea pot provoca arsuri şi leziuni ale pielii chiar şi în zilele înnorate dar şi atunci când se reflectă în nisip, apă, zăpadă sau ciment. Chiar şi lămpile aparatelor pentru bronzat de la solar emit raze ultraviolete nocive. Printre efectele pe termen lung ale expunerii sunt ridurile, îmbătrânirea prematură a pielii şi diferite tipuri de cancer .

Îl mai iubim aşa de mult pe soare? Îl iubim cum să nu, însă se pare că trebuie să facem acest lucru cu măsură. Să vedem totuşi ce se întâmplă şi cu fibrele capilare în momentul unei sesiuni îndelungate de bronzare. În primul rând, acesta îşi pierde strălucirea şi se decolorează natural. Devine mult mai sensibil la periat şi evident la aparatele termice de coafat. Părul vopsit trebuie protejat cu orice preţ, deoarece îşi poate pierde proprietăţile neutre obţiute în urma unui serviciu profesional şi îşi va schimba nu doar culoarea ci şi calitatea. Astfel  protecţiile solare pentru piele şi păr trebuie să devină un accesoriu de nelipsit din geanta de plajă a fiecărei persoane.