De Citit : Editoriale

SA DISCUTAM MAI SERIOS!

| 18 septembrie

Zilele acestea a devenit foarte virala ,in special intre colegii mei , o imagine al carei text spune cam asa : ,,Cum scapi de varfurile despicate? Amesteca doua linguri de ulei de masline cu un galbenus de ou si trei picaturi de vitamina A. Arunca totul la gunoi, suna la salon pentru o programare la tuns!” Nu mai tin minte exact enuntul insa ideea era esentiala. Toata lumea viseaza la minuni, insa sa fim seriosi daca aceastaa era solutia pentru ca varfurile despicate sa dispara ,noi coaforii ne-am fi pierdut demult sensul. Este vorba insa de mult mai mult decat atit.

Nu exista solutii miraculoase pentru reconstruirirea fibrei capilare. Atentie! A nu se face confuzie intre un par tocit si unul deshidratat ! Cai de hidratare exista chiar multe si au efect maxim. Exista o multitudine de tratamente de hidratare, de la cele mai complexe si de durata pana la cele mai scurte si usor de aplicat acasa .Insa cu parul tocit este alta poveste. Acesta este usor de recunoscut ,mai ales cel nevopsit. Spre extremitati acesta este mai deschis la culoare iar varful este alb. O parere personala este ca acesta ar trebui scurtat pornind din zona unde isi schimba culoarea. Daca nu este oprit din timp, acesta se va macina tot mai tare iar procesul de crestere va fi aproape insesizabil.

Aceeasi dorinta de miraculos o intalnesc si cand se vorbeste in jurul meu despre caderea parului. Lucrurile sunt mai complexe decat par, si solutia nu este uleiul de ricin, sau doar un simplu sampon cumparat de la famarcie. In general scalpul contine in jur de 100.000 de folicului de par. Procesul acestora de crestere este unul ciclic. In prima etapa firul capilar creste timp de 2 pana la 6 ani,apoi stagneaza timp de 2-3 luni si la final cade ,foliculul devenind astfel inactiv. Numarul de foliculi aflati in stare de repaus in mod normal este de 5-10 %. Doctorii spun ca este normal sa cada intre 50 si 100 de fire de par pe zi insa numarul acesta se dubleaza uneori odata cu venirea toamnei. Astfel caderea efectiva a parului nu poate fi oprita, insa poate fi mentinuta in parametrii normali !