De Citit : Recomandări

RAMURILE BARULUI

| 17 februarie

Salutare,

Bine ne-am regăsit la un nou episod despre lumea barului. Astăzi o să vorbim foarte pe scurt despre cele 3 arii ale barmanului modern şi anume: mixologie, barista şi flair.

Vedeţi voi, a fi barman în ziua de azi, nu înseamnă doar să torni ceva în pahare. Deşi multă lume crede că munca barmanului se rezumă doar la acest lucru, astăzi o să vă prezint câteva exemple ce s-ar putea să vă surprindă…

Mixologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul ingredientelor care întră în mixurile din spatele barului: fie ele ingrediente, distilate, decoruri, etc. Contrar credinţei populare, chiar este o ştiinţă, iar pentru a demonstra acest lucru, tragem un ochi foarte rapid în dicţionar la termenul mixologie care este format printr-o alipire a doi termeni din limba latină: “mixos” – a amesteca; “logos” – ştiinţă. Pentru a prepara nişte băuturi bune, de calitate trebuie să ştii cât mai multe informaţii legate de ingredientele pe care le foloseşti. Se spune că un barman bun ştie minim 3 lucruri diferite despre fiecare băutură şi/sau ingredient pe care îl foloseşte.

Se poate uneori să “o nimereşti” punând mici ingrediente laolaltă, dar în domeniu profesionist, pentru a crea băuturi de succes, totul trebuie să fie în echilibru: pornind de la tăria alcoolică a produsului finit, nivelul de dulceaţă, temperatura de servire, etc. Toate aceste informaţii necesită mult studiu personal şi foarte mult antrenament!

Odată cu trecerea timpului şi căpătarea experienţei, un barman poate stăpâni această artă şi îi va fi mai uşor să jongleze cu toate aceste variabile, doar ca dumneavoastră să aveţi parte de o experienţă deosebită!

A doua ramură a bartending-ului profesionst este cea de barista! Deoarece în limba italiană, barista înseamnă barman, foarte mulţi fac o confuzie în sensul acesta, crezând că barista este un barman care lucrează în spatele barului. În secolul nostru, un barista este mai mult decât atât, este un ambasador al cafelei! Este o persoană care studiază neîncetat fiecare aspect al cafelei: de la modul cum este cultivată, până la modul cum este preparată! Sunt acei oameni care se luptă din greu pentru ca noi să avem parte de o cafea de calitate şi tot ei sunt cei care se asigură că îi oferim respectul cuvenit şi că o bem aşa cum se cuvine!

Ultima ramură a bartending-ului este cea de “flair bartending”, adică show-ul de bar. Deşi multă lume îl confundă cu circul, cu jongleriile, de fapt ele sunt două discipline diferite! Spun disciplină, deoarece dacă apuci drumul acesta, trebuie să fii conştient că ai foarte mult de lucru!

Flair bartending-ul reprezintă partea de show în bar ce se realizează prin învârtirea, aruncarea, balansarea, prinderea sticlelor, băuturilor şi a diferitelor obiecte de bar în timpul preparării cocktail-urilor. Este prezent de peste 160 de ani, primul barman care a făcut un show de bar nefiind altul decât profesorul Jerry Thomas, considerat a fi unul dintre pionerii bartending-ului modern.

Un flairtender profesionist trebuie să aloce un număr ridicat de ore pentru antrenament, uneori ele ajungând şi la 10-12. Este exact ca un sport, trebuie foarte multă răbdare, perseverenţă şi stăpânire de sine. Pentru a face acest lucru ai nevoie de o voinţă ieşită din comun. Cel mai bun exemplu pe care vi-l pot da, este braşoveanul nostru, Luca Valentin, multiplu campion mondial la această disciplină!

Aceste ramuri sunt definitorii pentru un barman profesionist iar un barman complet stăpâneşte aceste ramuri în egală măsură. Numai după ce are o bază de informaţii completă, stabilă, poate mai departe să se specializeze pe una dintre arii.

Toate cele bune,

Mihai