De Citit : Editoriale

Paharele, ce facem cu ele?

| 03 octombrie

Cineva spunea odată: în Horeca, investiţiile în „know-how”, personal şi aparatură nu se termină niciodată! Sunt perfect de acord cu acest lucru şi astăzi o să vorbim puţin despre partea de aparatură şi anume paharele din localuri.

Sunt foarte multe lucruri care nu sunt luate în calcul atunci când un local decide să se echipeze cu pahare şi cu acest gând în minte am decis să fac acest articol.

În primul rând, paharele trebuie să se regăsească în planul iniţial al localului, în buget. Sunt foarte multe locuri care speră să „scape ieftin” apelând la furnizorii de băuturi distilate sau bere pentru pahare *gratis*. Acest lucru este cu bătaie foarte scurtă deoarece furnizorii nu au întotdeauna pe stoc numărul de pahare care este necesar şi de regulă durează foarte mult până primesc. Odată primite acele pahare, ele trebuie distribuite către x locaţii şi şansele ca ele să nu fie suficiente sunt foarte mari.

În al doilea rând, recomandarea mea ar fi ca paharele să fie cumpărate de la un magazin specializat şi/sau dealer de pahare. Este foarte tentant să cumpărăm pahare de la un super-market sau dacă avem drum prin capitală, de la magazinele de mobilă dar nu uitaţi că paharele se sparg, se pierd şi acele magazine nu au stocuri foarte mari şi în cele din urmă se vor epuiza şi veţi rămâne fără.

Dacă tot vorbim de stocuri, atunci când gândeşti un meniu de local trebuie să ai în vedere şi partea de pahare. Ce necesar va fi nevoie şi este loc suficient pentru depozitare? Sunt foarte mulţi care vor să scape ieftin luând un minim necesar şi află că după deschiderea oficială, stocul a scăzut cu o treime. Se întâmplă peste tot, paharele se sparg. Voit sau accidental. Acest lucru trebuie luat în calcul de la început şi preţul per băutură trebuie gândit în aşa fel încât rulajul acelor pahare să se regăsească în costul de producţie. Nu sunt de acord cu penalizarea oaspeţilor şi/sau a angajaţilor atunci când vine vorba de spartul paharelor decât atunci când vine vorba de rea voinţă sau incompetenţă crasă.

Mergând mai departe pe firul narativ, sunt localuri care aleg să folosească un anumit tip de pahar pentru mai multe produse. De ex: într-un singur tip de pahar se serveşte: apa, sucul, limonadele, frappe-urile, anumite preparate, etc. Toate paharele care sunt făcute de un producător serios, sunt făcute cu un scop. De aceea ele sunt de diferite mărimi, forme, grosimi, etc, pentru că au diferite întrebuinţări. Folosind un tip de pahar pentru mai multe funcţii nu numai că se face un deserviciu băuturilor din punct de vedere organoleptic, dar şi experienţa oaspeţilor va fi minimizată iar ideea care se transmite este că localul respectiv face „economie”. Recomand pe cât posibil ca fiecare grupă de produse/preparate/băuturi să aibă pahar separat. Care şi cum vin? Este simplu, apelaţi la un consultant de bar.

Pe lângă rulaj şi depozitare, trebuie luată în calcul şi partea de igienizare, care din păcate, cam lipseşte cu desăvârşire în România. Paharele trebuiesc debarasate, spălate, clătite şi dezinfectate. Acest lucru se poate face manual, fiind nevoie de o chiuvetă specială sau folosind o maşină de spălat pahare profesională. Din păcate, sunt localuri din România care încă mai spală la mână paharele şi cu apă rece dar este de datoria noastră să sancţionăm aceste derapaje care pot pune în pericol sănătatea noastră. Dacă vreţi să vă achiziţionaţi o maşină de spălat pahare, sfatul meu ar fi să vorbiţi prima oară cu un profesionist şi să nu vă aruncaţi la prima ofertă cu „disscount” făcută de marile supermarket-uri.

Nu în ultimul rând, trebuie luat în vedere faptul că sticla este unul din puţinele materiale care este 100% reciclabil şi nu îşi pierde din proprietăţi în urma acestui proces. Nu ar strica să începem să facem ceva în privinţa aceasta, având în vedere că suntem printre ultimele ţări din Europa la capitolul reciclare şi sincer să fiu, nu văd de ce am pune sticla la un loc cu gunoiul menajer.

Sunt multe lucruri de dezbătut pe marginea acestui subiect numit pahare şi sfatul meu ar fi ca înainte să faceţi orice mişcare să vă asiguraţi că aţi luat în vedere toate aspectele deoarece o mişcare greşită poate afecta serios buna desfăşurare a unui local.

Toate cele bune, Mihai Fetcu

www.bardome.ro

Mihai-FETCU