De Citit : Editoriale

DE MANA

| 24 iunie

Unul dintre lucrurile pe care le faci foarte des cu persoanele care-ți plac este să le iei de mână.

Pe parcursul anilor, te-ai ținut de mână cu mama, cu bunica, cu colegi de la grădi, cu prieteni de familie, cu vecina, cu primul coleg de bancă de la școală, cu prima îndrăgosteală din liceu, cu un tip pe care l-ai cunoscut într-un club sau întâmplător cu un oarecare- lângă care ai poposit câteva minute la o nuntă la care nu prea cunoșteai pe nimeni.
Acest gest, prin care ne ținem de mână, este unul dintre cele mai întâmplătoare acte fizice. Modul în care degetele tale se ating cu ale altei persoane este atât inocent și de plin de emoție.
Nu tot timpul e un gest romantic și cu siguranță, nu de fiecare dată înseamnă ceva. Dar este un gest uman, plăcut. Există și motive psihologice care te determină să te ții de mână. Dar te așteptai, nu? Ținutul de mână îți oferă confort. Așa că, dacă ai avut o zi grea sau te simți copleșit, găsește o mână pe care să o ții!
În cadrul unui studiu știintific intitulat „Lending A Hand”, neurologii de la Universitatea din Virginia și de la Universitatea din Wisconsin au studiat efectul pe care îl are actul simplu al atingerii umane asupra oamenilor aflați în situații stresante. Îi poți gugăli dacă vrei mai multe detalii!
Ținutul de mână este atât de firesc, încât și vidrele de mare și pinguinii o fac. Chiar și elefanții, deși la ei e un pic mai diferit – își folosesc trompele.
Te-ai întrebat vreoadată care a fost prima persoană care te-a ținut de mână? Există un motiv pentru care, probabil, mama ta a fost prima persoană. Ea este cea care te-a născut, te-a hrănit și ți-a oferit siguranță. Din prima zi de viață, suntem în mod automat legați și conectați de mamele noastre.
Contactul de piele pe piele este cel mai bun mod pentru a elibera și pentru a absorbi căldura. Hmm! De ce mai plătim facturile astronomice la gaz, iarna? Mai bine ne ținem de mână!
Pe cine ai tinut de mână când ți-ai făcut găuri în urechi sau primul tatuaj? Cine a ținut-o pe mama ta de mână când te-ai îmbolnăvit prima dată? Pe cine ai ținut de mână când ai văzut primul film de groază? Noi, oamenii, am fost programați să vedem strângerea de mână, presiunea, ca pe o temporară ameliorare a durerii.
Oamenii de știință au descoperit că atunci când aplici presiune pe „zona aceea cărnoasă dintre degetul mare și arătător”, durerile de cap, durerile dentare și anxietatea pot scădea în intensitate. place sa faca declaratii.
Și cel mai grozav lucru din lume este că atunci când nu ai cuvintele la tine sau nu este momentul sau locul poți doar să iei persoana respectivă de mână și mesajul tău va fi înmânat, ca să zic așa, cu brio.