De Citit : Cărți

LECTURA PUBLICA LA MANSARDA CASEI BAIULESCU

| 11 noiembrie

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită la un eveniment special pentru iubitorii de literatură: întâlnirea cu scriitoarea Doina Ruşti. Dialogul cu scriitoarea invitată şi lectura publică din opera sa vor avea loc joi, 17 noiembrie 2016, orele 15,00, la Mansarda Casei Baiulescu.

Scriitoarea braşoveană Ruxandra Ivăncescu (cadru didactic la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Braşov) va prezenta repere critice despre Doina Ruşti, în timp ce actriţa Cecilia Negru va citi publicului fragmente din scrierile invitatei.

Născută la 15 februarie 1957, în Comoşteni, judeţul Dolj, romanciera Doina Ruști s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă și construcție solidă, cele mai multe apărute la editura Polirom. Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, a fost distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, iar Lizoanca la 11 ani (2009) a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Acesta din urmă a fost tradus în limbile germană, italiană, spaniolă, maghiară și macedoneană, bucurându-se de cronici pozitive. A mai scris Patru bărbați plus Aurelius (2011), Mămica la două albăstrele (2013), precum și un puzzle narativ – Cămașa în carouri și alte 10 întâmplări din București (2010). Şi alte scrieri au avut success de public, fiind tălmăcite la rândul lor. Romanul Zogru (2006), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociația Scriitorilor din București, a fost tradus în bulgară, italiană și maghiară. Cel mai recent roman al său este Manuscrisul fanariot (2015) este inspirat de o poveste reală, descoperită în arhive, în care, de dragul iubirii, un bărbat accepta robia drept preţ al căsătoriei sale cu femeia iubită. Romanul se constituie într-o frescă a epocii, cu obiceiurile, personajele şi mai ales cu viaţa Bucureştilor, surprinsă în freamătul mahalelor, al locuinţelor, în ritmul străzii şi în lecturile şi ideile ce preocupau minţile şi spiritele veacului. Nu în ultimul rând, este o provocare lingvistică pentru cititor, care descoperă vechile cuvinte reînviate cu talent şi imaginaţie de scriitoare. Doina Ruști trăiește la București și este profesor universitar la UNATC. De asemenea, este scenarist și regizor de film, dovedindu-se o pasionată cititoare de documente de arhivă, făcându-şi documentarea atentă pentru cărţile şi scenariile sale, reuşind să învie trecutul şi să îl facă să vorbească graţie imaginaţiei şi capacităţii sale de a pătrunde spiritul unei epoci.