De Citit : Editoriale

CUM TAC?

| 10 noiembrie

Ai avut momente în care ți-ai fi dorit să nu fi deschis gura? Cu siguranță ai avut și tu zile în care ți-a crescut nivelul sincerității. Erai în săptămâna aia bună, în care mesajele motivaționale, sportul și zâmbetele din oglindă și-au făcut efectul. Simțeai că poți controla lumea. Toate te îndemnau să fii sincer, să spui tot ce gândești, ce simți să nu te mai încarci tu cu frustările și nemulțumirile celor din jur. Să rezolvi problema pe loc, cu o părere, un argument. Să arunci bomba și să-ți lași interlocutorul să se descurce în tăcerea lui. Nu deschide gura să ne povestești. Important este să afli că nu ești singura persoană care a trecut prin experiența asta. De ținut minte este că nu trebuie să exprimi păreri la furie, să fii și tu spontan, fix atunci când nu trebuie și să decizi cu calm… când să deschizi gura și mai ales atunci când ți se cere. Cu siguranță și eu și el și ea,  am trecut prin asta. La toți ni greu, dar nu la fel. Mi-era dor de o explicație din DEX.

A tăcea poate avea mai multe scopuri, în spate.  A nu vorbi, a nu spune nimic. Bătrînul tăcea în jîlțul lui și privea încruntat înainte. SADOVEANU. Țăranii, care clătinaseră mereu din cap în semn de compătimire, cît a vorbit Pavel, tăceau. REBREANU. Toți tăcem ca într-o biserică. VLAHUȚĂ.

A tăcea molcom, chitic, ca pămîntul sau ca porcul în păpușoi  înseamnă a tăcea cu desăvîrșire, a nu scoate niciun cuvînt.  Nu te mai ascunde de mine, că eu tac chitic. MIRONESCU. Iedul cel cuminte tăcea molcum în horn. CREANGĂ. Da Sarsailă nu zicea nici «cîrc»; tăcea cum tace porcul în păpușoi. ȘEZ. Să vă țineți gura strînsă Și să tăceți ca pămîntul Ca să ne-auziți cuvîntul. TEODORESCU.

Tac mă cheamă înseamnă că nu spun o vorbă. Apoi intră cu toții înlăuntru… și… Tac mă cheamă. CREANGĂ,  Tace și face, se spune despre cineva care își vede liniștit de treabă, fără vorbă multă, sau despre cineva care uneltește în ascuns ceva rău.  A nu vorbi despre ceva, a nu-și exprima fățiș părerea, a tăinui, a ascunde. Nu puteam să tac și să nu-ți spun. SADOVEANU. A tăcea și lașii știu. COȘBUC. De aș ști că mă vei și omorî, nu pot să tac.NEGRUZZI. Eu drăguțul nu mi-l spui !… De l-oi spune, L-oi răpune; De-oi tăcea, Ce s-a-ntîmpla ? JARNÍK-BÎRSEANU.  Cînd nu tace o gură, nu tace o lume întreagă înseamnă că dacă spui cuiva o taină, o află toată lumea.  Am trecut prin viață, durerile tăcînd. EFTIMIU. Acum îi apăreau numeroase și irefutabile toate argumentele pe care le tăcuse adineaori. C. PETRESCU. Într-o mahala tihnită, a căria nume îl vom tăcea de frica poliției, locuia dumnealui postelnicul Andronache Zimbolici. NEGRUZZI.

Am bifat și partea cu cititul și norma de literatură pe ziua de azi. Acum ne putem întoarce la mustățile noastre care vor să atragă atenția și să facă bine în mod artistic comunității. Nu uita de campania noastră din luna noiembrie- Movember și de concertul caritabil din 25 noiembrie cu băieții de la Ză Band, din Hof Café. Altfel taci când ai o mustață și o barbă funky. Nu e valabil și la femei  Pam! Pam!