De Citit : Recomandări

CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR @ FILARMONIACA BRASOV

| 24 februarie

CRISTIAN OROŞANU

Muzicalitatea, competenţa, soliditatea cunoştinţelor, inteligenţa artistică, gestica elegantă şi clară – acesta este portretul dirijorului Cristian Oroşanu, artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă, reputaţia sa depăşind graniţele ţării noastre.

Stau mărturie debuturile remarcabile la pupitrul unor cunoscute orchestre europene şi nu numai.

Despre apariţia sa în concert cu Orchestre de Paris şi Orchestra Naţională din Bordeaux, publicaţia Le Monde de la Musique nota: „…tânărul dirijor român Cristian Oroşanu a demonstrat un sens perfect al frazării şi arhitecturii lucrărilor, (…) o acurateţe rară a stilului, o gestică elegantă şi concisă…”

Alte momente de succes au reprezentat debuturile cu Tonhalle Orchestra şi cel cu Deutsche Symphonie Orchester Berlin, ansamblu cu care a activat în calitate de dirijor asistent în Stagiunea 2007-2008.

Oroşanu a susţinut concerte cu BBC Scotish Orchestra, Ensemble orchestral de Paris, Orchestra Lamoureux, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Simfonică Radio Daneză, aceasta din urmă în cadrul Concursului Internaţional „Malko” (2005), unde a câştigat Premiul al II – lea.

În Japonia, artistul a dezvoltat o strânsă colaborare cu un ansamblu nou, tânăr, dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra, unde a dirijat spectacolele „Lacul lebedelor” de Ceaikovski şi „Sărbătoarea primăverii” de Stravinski.

Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrări din toate epocile muzicale, Cristian Oroşanu este prezent în stagiunile Orchestrei Naţionale Radio, fiecare apariţie a sa bucurându-se de aprecieri unanime. În domeniul operei a activat ca dirijor angajat al Operelor Naţionale din Cluj şi Bucureşti, în repertoriul său fiind astfel incluse peste 30 de titluri de creaţii ale genului.

În prezent este dirijor al Filarmonicii din Braşov. Talentul, pasiunea, rezultatele unei cariere de excepţie ale artistului au fost recunoscute prin Premiul ce i-a fost acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali „M. Jora” (2003).

Anterior carierei dirijorale, ca absolvent şi al Facultăţii de Interpretare – specialitatea corn – la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Cristian Oroşanu a fost membru în Orchestra Naţională Radio, pentru o perioadă de cinci ani. Ulterior, o bursă la Academia Internaţională „Bach” Stuttgart i-a oferit prilejul de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling.

În 2007 a susţinut teza de doctorat cu titlul „Tempo-ul şi sensul dramatic (dramaturgia) în operele lui Mozart”.

 

 

DOREL GOLAN – pianistă

Este una dintre cele mai incitante şi interesante pianiste din generaţia tânără a muzicienilor izraelieni. A susţinut recitaluri şi concerte simfonice în peste 30 de ţări participând la importante evenimente şi festivaluri.

Considerată de criticii de specialitate ca „senzaţională”, „captivantă”, „captivantă personalitate artistică”, „tehnică briliantă” a colaborat şi a concertat acompaniată de Filarmonica Cehă, Filarmonica din Praga, Filarmonica din Sibiu, Ukraine National Symphony, Orchestra simfonică din Budapesta, Orchestra filarmonicii din Bremen, Orchestra simfonică din Quebec, I musici de Montreal, Orchestra simfonică naţională din Columbia, în importante săli de concerte ca: Philharmonie Hall din Berlin, Bolshoi din Moscova,Philharmonia din Kiev, Sala Verdi din Milano sub bagheta unor dirijori renumiţi.

În Israel a concertat alături de toate orchestrele importante: the Israel Philharmonic, Orchestra simfonică din Jerusalim, Orchestra simfonică din Rishon Lezion, Israel Chamber Orchestra, the Israel Camerata, Sinfonietta din Beer Sheba, the Israel Kibbutz Orchestra, the Raanana Symphonette.

S-a bucurat de succes remarcabil în serii prestigioase de recitaluri susţinute în Sala Cortot din Paris, Musikverein din Viena, Tivoli din Copenhaga, Rudolfinum din Praga, the Hong Kong Art Centre, sala Oraşului Interzis din Beijing, Muzeul din Tel Aviv precum şi la festivalurile internaţionale: Ruhr Klavier Festival, Latvia Festival, Israel Festival. S-a întors de curând din China unde a susţinut un turneu de recitaluri.

Dorel Golan a câştigat numeroase premii întâi, la concursurile internaţionale pentru pian de la Marsala – Italia, Clairmont – Canada, Concursul Ariana Katz – Israel precum şi premiul „Best Young Pianist” de la Bremen.

Dorel Golan a studiat cu Prof. Arie Vardi la Şcoala de Muzică Buchmann- Mehta şi a obţinut gradul de Master în 2008.

Din 1992 a primit anual premiul fundaţiei culturale America – Israel.

Recitalurile şi concertele susţinute de ea au fost difuzate şi înregistrate de numeroase radio-uri din întreaga lume.

 

Filarmonica - 3 martie 2016