De Citit : Recomandări

AMURAL(II) – FESTIVALUL VIITORULUI, CU ARTE VIZUALE & TEHNOLOGIE

| 19 august

În weekendul 1-4 septembrie, va avea loc în Brașov cea de-a doua ediție a festivalului Amural – cel mai complex festival din România dedicat artelor vizuale contemporane. Peste 80 de artiști români și internaționali fac programul celor patru zile de cultură și entertainment în care publicul va putea interacționa cu cele mai noi domenii ale artelor vizuale, dar și cu muzică, într-un spațiu neconvențional, reprezentat de zona de fortificații medievale din centrul orașului Brașov, După Ziduri.

„O formă de exprimare artistică a viitorului, mai accesibilă și publicului român.”

Noutatea pe care o duce Amural publicului din România este concentrarea în jurul video-mappingului – un gen de conținut care aparține viitorului, fiind deja exploatat în forță ca formă de exprimare artistică și de advertising în cele mai dezvoltate țări. Una dintre primele proiecții video pe obiecte 3D a fost făcută tocmai în 1969, de către Disneyland, dar la noi abia începe să se experimenteze. Organizatorii festivalului fiind fondatorii unui studio de video-mapping, Aural Eye, și-au propus să aducă și publicul din țara noastră mai aproape de astfel de manifestații:

„În 2010 am început să fac video-proiecții pe clădiri și obiecte 3D și am avut șansa să experimentez ca VJ artist la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa și nenumărate evenimente culturale. Din 2015, împreună cu colegii de la Aural Eye Visions Studio, facem în plus și instalații video-mapping interactive pentru branduri mari românești. Însă mi-ar plăcea ca această formă de exprimare artistică tehnologizată să fie mai accesibilă și mai cunoscută publicului român, pentru că este deja o formă a viitorului care ne poate deschide spre complexitatea nu doar a ceea ce numim artă, ci și interactivitate și entertainment în orice creăm.”, spune Alina Anca, co-fondator Aural Eye și Amural.

Spațiu de joacă pentru peste 80 de artiști (11 locații)

De la Turnul Alb la Turnul Negru, fortificațiile cetății vor fi ocupate cu fotografie, ilustrație, design, gif-uri și, de anul ăsta, pictură. Va fi și un cinematograf outdoor, iar instalații de lumini vor împânzi pădurea. În plus, vor fi și două scene, unde ziua se desfășoară concerte cu muzica live, iar noaptea, petreceri cu muzică electronică.

Video-mapping: 360View, Adi Manolescu Adistu, Alin C. Lepădatu, Aural Eye, Bobo, Bogdan Runceanu, Cote, Dan Basu, Dani, Eranio, Iordache Claudiu, Manu, Mario Francisco – rhmio, Mihai Matei, Parallax Visuals, Paul Cheptea, Red, Same URL, Sergiu Neagu, TipToe, Visual Skin, Vloop – Petruț Viașu

Pictură murală: Mr. Thoms (Italia), Obie Platon și The Orion TBD vor realiza live pe durata festivalului graffiti-uri în trei locații diferite.

Ilustrație: Alexandru Ciubotariu, Alina Marinescu, Cristian Prandea, Livia Fălcaru, Mircea Pop, Paul Varlan, Petre Cremso, Raluca Băraru, Tiberius Ciucinciu, Tuan Nini

Fotografie: 1% Privilege in a Time of Great Inequality de Myles Little (USA) și Copii Refugiați de Andrei Pungovschi

Pictură: Victor Fota și Obie Platon

GIF: Erdal Inci (Turcia), Livia Fălcaru

Instalații: KITRA, x head

Design: Radu Manelici, Andrei Carcea

Muzică: Akos, ArgenTango, Borusiade, Charlie the Rabbit King, Chlorys, Danaga, Dragoş Rusu, Dudu, Giuser, Hands and bits (Austria),  JB,  K.A.S.I.M., Khidja, Makunouchi Bento, Marius Georgescu, Microfeel (Spania), Musai Soundworks, Nemo, Olivian Nour, Raze de Soare, Rodion G.A., RoundSound, Scoromide, Soundopamine, Temple Invisible, The Holy Fix, Thy Veils, Urma, URS, Vivi.

Un festival cu trei premii încă de la prima ediție

Amural a demonstrat încă de la prima ediție că nu este doar un alt festival, fiind distins cu trei trofee la Premiile Anului în Cultură la Brașov: Festivalul Anului, Debut și Expoziția Anului.

Pentru cei 14 000 mii de vizitatori din 2015, mesajul principal recepționat a fost faptul că festivalul este orientat în primul rând către oameni, creat ca o experiență care să îi bucure și inspire.

Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul amural.ro și pagina de Facebook a evenimentului facebook.com/amuralfestival. Biletele pentru serile de petreceri pot fi achiziționate ca abonamente de pe https://www.kompostor.ro/6359, sau în Braşov de la partenerii noştri: Simone, Hof Café, Tipografia şi Bistro de l’Arte.

Echipa AMURAL mulțumește tuturor susținătorilor pentru încrederea de a se fi alăturat acestei inițiative private, demonstrând că lucrurile făcute pentru valorizarea unei comunități ne unesc:

Alături de Euro Educational (https://www.facebook.com/euroeducationaledu) au aderat la demersul nostru parteneri foarte importanți ce ne-au devenit prieteni – MemoPlus, Epson, Aqua Carpatica, Efect Advertising, Temad.

Mulțumiri partenerilor noștri Primăria Municipiului Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Ordinul Arhitecților, Universitatea Transilvania, Muzeul de Istorie, Biblioteca Județeană, Muzeul Casa Mureșenilor, RATBv, Colegiul Național Aprily Lajos.

Mulțumiri sponsorilor: Bistro de l’Arte, Quib, Hotel Ambient, Simone, Bixel.

Mulțumiri partenerilor media: Zile și Nopți, DOR, Vice, ProFM, Radio Brașov, 24FUN, Sub25, Scena9, Subcapitol, IQads, Think Outside the Box, România Pozitivă, ziare.ro, Agerpres.

AMURAL – Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul cu cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și vizitatorii.

12003016_957481244324426_1461874345537764114_n 12033232_957536904318860_2978863489008449076_n