De Citit : Editoriale

D-ale mintii

| 25 august

Mens sana in corpore sano

Richard Brodie, Virusul mintii, Editura Paralela 45, traducere din limba engleza de Amalia Marasescu. Zilnic suntem bombardati cu sute, poate mii de informatii, cele mai multe dintre ele fiind inutile. De exemplu, culoarea verde de la semafor e o informatie destul de utila, dar faptul ca aflam ca domnisoarele au buric este un lucru inutil, deoarece stiam deja ca toti oamenii au buric. Aceste informatii inutile ne paraziteaza creierul functionand precum virusii intr-un calculator. Asta este ideea de baza a cartii. Autorul, Richard Brodie, este mai cunoscut ca realizator al programului Microsoft Word. Ideea lui nu este, totusi, foarte noua, daca ne gandim ca Flaubert a compus un Dictionar al ideilor primite de-a gata inca din secolul XIX.

Aldo Naouri, Cum sa educam copiii, Editura Trei, traducere din franceza de Cristian Nicolae. Oamenii n-au fost din totdeauna preocupati de copiii lor. Cunoscutul filozof si scriitor Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) este celebru nu numai prin scrierile sale, ci si prin faptul ca si-a abandonat cei cinci copii la Azil, lasandu-i in grija Statului. Daca nu aveti de gand sa procedati ca el, nu strica sa cititi aceasta carte.

Christophe André, Imperfecti, liberi si fericiti, Editura Trei, traducere din franceza de Nicolae Balta. Cartea asta se ocupa de „stima de sine”, o chestie de care avem nevoie ca de aer sau de hrana. Putem, de exemplu, sa stam, nespalati si un an de zile, dar daca ne paraseste total stima pe care ne-o purtam, ne pasc, in mod sigur, mari probleme.