De Citit : Recomandări

POVEȘTI AMBASADORI @ BRAȘOV HEROES, 10 IUNIE LAC NOUA

| 25 mai

Te invităm pe 10 iunie în Zona de Agrement a Lacului Noua să alergi într-o cursă cu obstacole și, prin taxa de participare sau printr-o donație, să susții unul din proiectele înscrise.

Ajuns la a cincea ediție, BRAȘOV HEROES reprezintă un eveniment de atragere de fonduri pentru diverse cauze din comunitatea locală, realizat  în cadrul unei curse cu obstacole.

Organizaţiile locale propun cauze, iar alergătorii care vor să se înscrie la cursă aleg o cauză pe care o susţin cu 50% din taxa de participare şi mobilizarea prietenilor care pot să doneze pentru același proiect. Cursele la care te poți înscrie sunt: cursa de familie, cursa scurtă de 5 km, cursa lunga de 8 km, fie individual fie alături de echipa ta.

În cele 4 ediţii Braşov Heroes, am strâns fonduri şi am acordat finanţări în valoare de 233,000 de lei pentru 46 de proiecte locale. Cu aceste fonduri se desfășoară în Brașov programe de terapie pentru copii cu autism, opționale gratuite de educație de arhitectură, campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân. Tineri ieșiți din centrul de plasament învăță să facă față vieții de zi cu zi, copii proveniți din medii defavorizate au un loc al lor pe care să-l numească „acasă”, actori cu nasuri colorate împrăştie zâmbete și desene pe culoarele a două spitale din Braşov. Mai multe detalii despre proiectele susţinute în ediţia trecută, poţi citi pe pagina proiectelor finanțate anterior.

CE SUSȚINEM ANUL ACESTA?

Anul ăsta se poartă responsabilitatea socială. Știi că la Brașov există o zi pe an când celebrăm activ acțiunea de a dărui? 10 iunie este duminica în care vii alături de ai tăi timp de câteva ore, împreună cu peste 1.500 de oameni necunoscuți, să te bucuri că acțiunile tale au ecou.

Dar ele încep de mult mai devreme. Primăvara asta te aduce mai aproape de 14 proiecte care au nevoie de susținere pentru a putea schimba orașul în care trăim. Fie că vorbim despre copii aflați în diverse stadii de dezvoltare, tineri la început de drum sau care au nevoie de sprijin pe parcursul lui, mame care se adaptează unei noi etape din viața lor, oameni maturi care descoperă noi obstacole de depășit sau grupuri civice care cer acțiuni responsabile, toți aceștia caută același lucru: să construiască pentru și alături de oamenii din jurul lor.

Începând chiar de astăzi poți să devii #erou pentru unul din ei: înscrie-te într-o cursă cu obstacole și, prin taxa de participare sau printr-o donație, îi ajuți să-și îndeplinească obiectivul.

Credem că faptele bune sunt la modă. Ele reflectă valorile în care credem și pe care activ le promovăm prin acțiunile noastre. CURAJUL de a spune ce gândești și BUCURIA DE A TRĂI alături de oameni care EMPATIZEAZĂ cu PERSEVERENȚA de a depăși obstacolele inerente vieții de zi cu zi dă DINAMISM acestui eveniment care s-a construit în 5 ediții în jurul GENEROZITĂȚII a peste 5.000 de oameni: Brașov Heroes.

De aceea și anul acesta am ales cauze care trăiesc prin valorile cărora echipa Fundației Comunitare Brașov le este dedicată. Cauze care responsabilizează prin educație și prin puterea exemplului. Care se uită mai departe de propriile nevoi și care propun soluții în comunitățile din care fac parte. Și ce este un oraș fără locuitorii săi? De aceea te invităm să-ți exersezi super-puterile care stau ascunse în acțiunile tale.

Anul acesta avem 14 cauze pentru care poți alerga sau poți dona:

“Cercetaşii României” Centrul “Orizont” Braşov, îşi propun ca prin proiectul “4 zile de educaţie cercetăşească în natură” să organizeze un câmp cercetăşesc pentru 100 de copii şi tineri cercetaşi. Scopul proiectului este acela de a le oferi celor 100 de cercetaşi o experienţă de 4 zile de educaţie cercetăşească în natură dormind la cort. Aceştia îşi doresc să promoveze mişcarea, implicarea şi asumarea unui rol activ în comunitate.

Suma de care au nevoie cercetaşii pentru achiziţionarea materialelor necesare este de 7000 lei, iar în prezent aceştia au strâns 3.632 lei.

Grupul de iniţiativă Pro Schei, urmăresc prin proiectul “Salvaţi zona Tâmpei şi dealurile Scheiului” respectarea unei dezvoltări durabile a oraşului care să nu pună în pericol mediul înconjurător, prin tăierea necontrolată şi haotică a dealurilor din jurul Braşovului şi menţinerea situaţiei actuale prin păstrarea neatinsă a dealurilor ce formează silueta oraşului şi care îi oferă identitatea. În prezent Braşovul suferă de un asalt imobiliar fără precedent, iar proiectul este beneficiar tuturor cetăţenilor oraşului. Bugetul de care au nevoie este de 6000 lei pentru serviciile de consultanţă juridică de specialitate şi studiu de infrastructură, iar în prezent aceştia au strâns suma de 536 lei.

Asociaţia Club Sportiv LIMPICII Braşov, prin proiectul lor “Minitenis pentru copiii din Hălchiu” urmăresc atragerea către tenis, pregătirea şi desfăşurarea unei competiţii destinată copiilor cu vârste cuprinse între 4-10 ani din comuna Hălchiu. Acest proiect a fost iniţiat, deoarece grădiniţa şi şcoala din Hălchiu nu oferă alte posibilităţi de practicare a sportului, deşi acolo există o adevărată cultură despre mişcare. Suma de care aceştia au nevoie este de 6950 lei, bani care vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale specifice pentru iniţierea copiilor în jocul de tenis, desfăşurarea unei competiţii adecvate vârstei lor şi posibilitatea de a juca tenis în timpul anului şcolar. În prezent, aceştia au reuşit să strângă 1109 lei din targetul propus.

Asociaţia Servicii Sociale SCUT, prin proiectul lor “Valoarea diversităţii. La un pas de schizofrenie” doresc informarea şi conştientizarea a 50 de tineri din 3 licee braşovene asupra particularităţilor persoanelor cu schizofrenie. Aceştia doresc să vorbească oamenilor, şi mai ales tinerilor despre importanţa sănătăţii mintale, şi  vor implica tinerii în activităţi alături de persoanele cu schizofrenie pentru că, prin experienţa directă cu cei aflaţi în cauză se pot înlătura cel mai uşor prejudicile, demonstrându-le tinerilor că aceste persoane nu sunt agresive sau iresponsabile, ci din contră au resurse care pot fi valorificate atât pentru ei cât şi pentru cei din jurul lor. Targetul pe care aceştia şi  l-au propus este de 6550 lei, din care au strâns 1285 lei.

Asociaţia Comunitară Centrul Eduucaţional Sofia îşi propun prin proiectul lor “”CIVIC dezvoltarea unei atitudini civice, îmbunătăţirea cunoştinţelor cu privire la beneficiile voluntariatului şi implicării civice a tinerilor în comunitate prin activităţi care favorizează dialogul dintre oameni şi împărtăşirea experienţelor diferite de viaţă. Proiectul răspunde nevoii de participare a tinerilor la viaţa publică, deoarece tinerii simt că nu au o reală plăcere în ceea ce priveşte creşterea calităţii vieţii lor. Schimbarea se referă la creşterea gradului de responsabilitate civică şi a sentimentului de apartenenţă la comunitate a tinerilor. Prin proiectul “CIVIC” aceştia  şi-au propus targetul de 3400 lei, din care în prezent au reuşit să strângă 314 lei.

Asociaţia A.D.D.I.P îşi dorește ca prin proiectul „Din nou împreuna pentru El!” să organizeze o tabără de cinci zile în perioada Crăciunului pentru 15 copii și adolescenți din centrele de plasament, unde aceştia vor învăţa importanţa încurajării, a înţelegerii, încrederii şi a relaţionării prin activităţi de grup. Acest proiect răspunde celei mai adânci nevoi ale copilului instituționalizat: nevoia de apartenență la o familie,  responsabilitatea copiilor prin diferite sarcini, şi își propune să producă o schimbare atât la nivel comportamental cât și la nivel emoțional. Cei 15 copii vor avea mai multă încredere în ei, vor simți că aparțin unui grup și vor învăța să se considere importanți, să relaționeze și să comunice cu cei din jur. Aceştia au nevoie de suma de 10060 lei pentru acoperirea costurilor excursiei, iar în prezent au suma de 2721 lei.

ATPB, Arcadia, Harta Viselor şi C’Art Fest, doresc ca prin proiectul lor “Biblioteca cu cărţi de schimb a Amicului Cuvânt”, realizarea a 3-4 biblioteci demontabile și 15-20 de căsuțe cu cărți care vor fi amplasate în stațiile de autobuz, parcuri, săli de așteptare. Proiectul creează ocazia ca oamenii să redescopere plăcerea cititului, prin transformarea timpului  de așteptare în unul productiv. Prin bibliotecile pe care doresc să le realizeze, încurajează pe toată lumea să meargă și să doneze sau să schimbe cărți.  Impactul acestui proiect este asupra iubitorilor de carte, dar nu numai, acesta este modul în care tableta sau telefonul pot fi înlocuite ușor atunci când ai o carte la îndemână. Realizarea acestor biblioteci va fi făcută cu ajutorul voluntarilor. Suma de care aceştia au nevoie este de 7950 lei, din care au strâns 1351 lei.

Asociaţia Rază de Speranţă, dorește ca prin proiectul “Povestea Binelui Continuă”  prelungirea activităților clubului de vacanţă pentru 30 de copii şi tineri cu autism şi alte tulburări asociate, și organizarea unei excursii terapeutice.  În cadrul clubului, aceştia vor beneficia gratuit de sesiuni de art-terapie, grupuri de dezvoltare, activităţi de socializare, meloterapie, hipoterapie şi terapie prin mișcare.  Se urmărește creșterea calității vieții prin activități ce întregesc un mod de viață adaptat nevoilor acestora. Prin participarea acestora la activități se dezvoltă abilități și deprinderi necesare scopului principal vizat: integrarea în comunitate. Suma de care aceştia au nevoie este de 8000 lei, iar în prezent au strâns 425 lei.

Asociația milioane de prieteni, prin proiectul „Educația salvează vieți!” dorește realizarea a 150 de suporturi de curs, de educație în școli pentru elevii din clasele 0-4. Aceste cursuri îndeamnă la schimbarea mentalității elevilor privind protecția și îngrijirea animalelor.  Scopul asociației este protejarea animalelor, stoparea cruzimii asupra lor și prevenirea abandonului.  Proiectul lor țintește să ajungă la fiecare școală pentru a-i ajuta pe micuți să descopere lumea necuvântătoarelor. Mentalitatea oamenilor poate fi schimbată doar prin cunoaștere, prin dezvoltarea interesului și dorinței de a ajuta sufletele abandonate. Aceștia au nevoie de 5000 lei, iar în prezent au strâns 1140 lei.

Fundația Bucuria Darului, prin proiectul „Pași spre normalitate” își doresc realizarea unei excursi în împrejurimile Brașovului pentru 19 persoane fără adăpost. Veniți din orfelinate sau ajunși pe strada din diferite motive, aceștia sunt oameni care și-au pierdut bucuria de a trăi. Destinul oamenilor străzii este o problemă pentru comunitate dar mai ales pentru ei înșiși. Astfel, prin proiectul celor de la Bucuria Darului, persoanele fără locuință vor căpăta încredere în forțele proprii, își vor consolida relațiile la nivel de grup și vor fi motivați spre redobândirea reintegrării sociale. Targetul de care au nevoie este de 5215 lei, din care aceștia au reușit să strângă 255 lei.

Grup de inițiativă ” În brațe la mami”, prin proiectul „Grup de sprijin în alăptare” își doresc promovarea și susținerea alăptării la nivelul comunității de mame și viitoare mame din orașul Brașov prin realizarea unor grupuri de suport, ce vizează educarea și transmiterea de informații despre viața de mămică. Acestea, au nevoie de sprijin emoțional, informații corecte, dar și de sprijin la nivelul comunității. Prin intermediul proiectului,  vor fi transmise informații de bază despre alăptare și îngrijirea copiilor, vor avea parte de sprijin emoțional și vor reuși să alăpteze în cel mai firesc mod cu putință. Targetul cauzei este de 4500 lei, iar în prezent s-au strâns 746 lei.

Asociația pentru Educație Practică și Creativă, prin proiectul ”Viața e mișcare”, își dorește să învețe peste  70 de copii din Brașov cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani cum să  includă mișcarea în activitatea lor zilnică și să înțeleagă mecanismele științifice legate de mișcare, prin dezbateri, ateliere, reportaje foto și video. Proiectul acestora, vine în ajutorul copiilor din Braşov dăruindu-le peste 700 de ore de educaţie prin mişcare, deoarece 30% dintre copiii români sunt supraponderali sau obezi, iar 45% nu practică niciun sport. Targetul asociației este de 7000 lei din care au reușit să strâng până în prezent  235 lei.

Fundația Rafael prin proiectul „Terapii ale limbajului pentru copiii cu dizabilități”  își dorește  înființarea unui cabinet de logopedie în cadrul Centrului de zi pentru Copiii-Rafael, pentru a le oferi celor 60 de copii cu dizabilități accesul la dezvoltarea limbajului. Dacă limbajul nu se formează încă de la vârste fragede, dizabilitățile copiilor se asociază cu probleme ale limbajului, iar copiii rămân insuficient dezvoltați cognitiv și afectiv și pot avea dificultăți de integrare. Proiectul acestora își propune să le ofere copiilor șansa de a-și însuși limbajul și de a participa la programe terapeutice. Targetul fundației este de 7000 lei iar în prezent aceștia au strâns 2858 lei.

Robert Cadar aleargă pentru viață de mai bine de un an, fiind afectat de o formă rară de cancer. A trecut prin 3 intervenții chirurgicale, 30 de ședințe de radioterapie, iar în prezent este sub tratament prin imunoterapie. Are nevoie de cel puțin 80.000 lei pentru achiziționarea unui medicament necompensat în țară. Din discuțiile cu câțiva medici și conform ultimelor studii clinice, tratamentul ar avea o acțiune mult mai benefică dacă s-ar administra în combinație cu încă un medicament care momentan nu este compensat în România. Pentru o doză de 200mg este nevoie de aproape 20.000€, însă nu se știe cu exactitate de câte doze este nevoie. Robert mai are nevoie de minimum 30.000 lei. Cinema One dublează donațiile pentru Robert în cuantum de 5.000 de lei.

24Fun_Brasov_ed328_A_pag5-6 acces cercetasii 1 FbD SCUT2