De Citit : Recomandări

Mituri si curiozitati despre #covid19

| 07 mai

#staiacasa deja de două luni și te ții informat? Atunci află care din întrebările cele mai dese despre #covid19 sunt mituri și care realitate, de mai jos 👇 Sunt informații studiate și confirmate de 8 medici și cercetători, pentru Observatorul Român de Sănătate

Pot avea virusul fără să am simptome?
👉 se pare că este posibilă transmiterea virusului și de la persoane care nu manifestă deloc simptome, de aceea e recomandată distațarea socială

 Dacă am fost infectat o dată, mă mai pot îmbolnăvi de coronavirus?
👉 oamenii de știință afirmă că, după trecerea printr-o astfel de infecție, o persoană dezvoltă imunitate la aceasta. Informația a fost confirmată într-un cadru oficial de unul dintre cei mai reputați imunologi americani.

Pot să previn infectarea dacă dezinfectez suprafețele cu sprit?
👉 OMS recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus.
E recomandat a fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.

 Pot să port mască textilă și să fiu sigur că nu mă infectez?
👉 Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) recomandă purtarea măștilor simple din textile pentru a încetini răspândirea coronavirusului. CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.

 Pot dona sânge în perioada pandemiei?
👉 centrele de transfuzie au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Există consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus. Și DA – România are mare nevoie de donatori de sânge!

 Dacă iau Vitamina C sunt mai puține șanse să mă infectez?
👉 în prezent, nu există dovezi că vitamina C ajută în prevenirea sau tratamentul infecției cu coronavirus.

 E adevărat că pe vreme călduroasă șansele de infectare sunt mai mici?
👉 studiile arată că boala poate fi dobândită în toate zonele climatice, inclusiv în cele calde. Datele adunate până în prezent sugerează o posibilă evoluție sezonieră a infecției cu noul coronavirus. În același timp, s-a putut constata că noul coronavirus se poate transmite și în condiții de temperatură crescută.

 E indicat să spăl ambalajele de plastic și inox de la produsele cumpărate?
👉 studiile arată că virusul rezistă 2-3 zile pe plastic si inox. 24 de ore pe carton. 4 ore pe cupru. După ce aducem acasă produse ambalate în/din carton sau plastic este important să ne spălăm pe mâini. Produsele în sine le putem șterge bine cu substanțe obișnuite de curățat în bucătărie sau le putem stoca într-un loc ferit timp de 3 zile înainte de a le atinge din nou.