De Citit : Recomandări

ETICA PROFESIONISTULUI

| 10 martie

În editorialele anterioare am vorbit despre fashion, comunicare, tips&tricks, simetrie, sănătate ş.a.m.d. ; însă nu am stabilit niciodată un comportament, sau mai bine spus un cod moral al profesionistului. În domeniul beauty noi vorbim de creativitate iar din acest motiv, în materie de viziune, nu există limite şi nici criterii despre cât de bun; cât de frumos sau cât de plăcut. Dacă ne raportăm însă la relaţia client-profesionist sau profesionist-profesionist, trebuie să existe nişte limite în care să ne încadrăm şi pe care să nu le încălcăm. Există multe meserii unde etica unui profesionist trebuie întărită printr-un jurământ (ex: medic, avocat, militar), însă înainte de a discuta despre aceste bariere, să aflăm mai întâi ce înseamnă etica:

ÉTIC, -Ă, etici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Știință care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și condiției umane din perspectiva principiilor morale și cu rolul lor în viața socială; totalitatea normelor de conduită morală corespunzătoare.

Prin urmare, vorbim despre un comportament etic, moral care să nu aducă injurii  de nici un fel clientului şi nici altor profesionişti.  Vom începe prin a defini atitudinea potrivită :

  1. Să nu îţi tratezi clientul sau colegul cu superioritate şi indiferenţă;
  2. Să nu păcăleşti, minţi sau să promiţi imposibilul;
  3. Să nu încarci nota de plată dar nici să lucrezi sub piaţă;
  4. Să nu îţi descarci bagajul emoţional în braţele clientului;
  5. Să nu bârfeşti alţi colegi de breaslă sau alţi clienţi;
  6. Să nu profiţi de contactul fizic şi psihic în scopuri manipulatoare;
  7. Să nu pari neîngrijit, neinteresat sau plictisit;
  8. Să nu oferi tratamente preferenţiale evidente unor clienţi în prezenţa altora.

Misiunea noastră este de a sublinia frumuseţea oamenilor, de a-I face să se simtă bine în pielea lor. Datorită faptului că, oamenii vin la noi uneori cu toată încrederea, putem deveni un element  manipulator în viaţa acestora. În editorialul viitor, îmi doresc să transmit câteva noţiuni despre etica procedurilor în sine şi limitările de care trebuie să ţinem cont.