Evenimente : Concerte

CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR @ FILARMONICA BRASOV

TIBERIU SOARE

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei şi cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră cu Horia Andreescu şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogăţirea cunoştinţelor muzicale, Tiberiu Soare, a participat şi la cursul de compoziţie predat de Dan Dediu la aceeaşi Universitate.

Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania şi Elveţia. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard, Teodora Gheorghiu şi mulţi alţii.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei româneşti a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană Profil al cărui dirijor este de la înfiinţarea acestuia în 2002. Cu acelaşi ansamblu şi-a făcut debutul în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (ediţia 2005) şi a realizat două CD-uri cu muzică contemporană românească.

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum mai multe concerte şi înregistrări, în curs de apariţie fiind două CD-uri cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu şi violoncelista franceză Ophelie Galliard înregistrate în luna septembrie 2010 într-o colaborare între Radio România şi Fundaţia Pan Classics şi concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai 2010, dat în compania soliştilor Alexandru Tomescu şi Horia Mihail.

Între 2002 şi 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti – secţiile de muzică de cameră şi operă.

Din vara anului 2012 este dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio.

Din 2005 este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, unde a debutat cu baletul „Spărgătorul de nuci” de P.I. Ceaikovski.

În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru contribuţia la proiectul Traviata-150. În 2006, revista Actualitatea muzicală i-a decernat premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. A fost nominalizat la secţiunea Opera prima – Muzică la premiile Prometheus ale Fundaţiei Anonimul în 2006 şi 2010.

Din ianuarie 2007 până în septembrie 2008, Tiberiu Soare a fost coordonatorul Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” înfiinţat în cadrul Operei Naţionale Bucureşti.

Între 2008 şi 2009 Tiberiu Soare a susţinut o serie de întâlniri găzduite de Fundaţia Calea Victoriei pe tema „Cum ascultăm muzica”. În anul 2010 şi 2011 a susţinut în cadrul fundaţiei câteva conferinţe pe teme muzicale.

În anul 2012 a lansat seria de conferinţe, iniţiate de fundaţie şi găzduite de ONB: Pentru ce mergem la opera? care au facut ca Salonul Galben al operei să devină neîncăpător.

În 11 septembrie 2010 a dirijat primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra.

THEODORE KERKEZOS

„… unul dintre cei mai remarcabili interpreţi ai zilelor noastre” Gramophone (Alegerea editorului)

Theodor Kerkezos a fost distins în Rusia de către UNESCO / IAACC cu prestigiosa distincţie de onoare pentru artişti: Doctor în Arte Muzicale pentru serviciile sale deosebite aduse Rusiei ca profesor şi interpret pe marile scenele muzicale.

A fost de două ori nominalizat, propus de casa de discuri Naxos,   pentru al 50-lea Premiu  Grammy al Statelor Unite ale Americii, la New York şi în 2012 Academia de Ştiinţe Naturale din Rusia şi Organizaţia Naţiunilor Unite, l-au ales în unanimitate ca membru de onoare al Academiei (departament Arte).

A susţinut concerte şi a înregistrat întregul repertoriu standard pentru saxofon solo cu orchestre celebre, inclusiv London Symphony, London Philharmonic, The Philharmonia (of London), St. Petersburg Philharmonic, “Tchaikovsky” Moscow Radio Symphony, Moscow Soloists, Zurich Symphony, Moscow New Opera Symphony, Berliner Symphoniker, Nuremberg Symphony, Meinenger Symphony, Thuringen Philharmonic, Athens and Thessaloniki State Symphonies, Bilbao Symphony, Orchestra Naţională Radio, Filarmonica Bucureşti, Filarmonica Braşov, Filarmonica Janacek, Filarmonica Slovacă, Orchestra Radio Slovacă, Orchestra Radio din Atena.

Colaborează cu artişti de renume, precum: Yuri Bashmet, Vladimir Fedoseyev, Michael Nyman, Yuri Simonov.

Theodore Kerkezos a absolvit Conservatorul din Atena (clasa profesorului Babis Farantatos), şi a continuat să se perfecţioneze la Paris, cu Daniel Deffayet şi în Bordeaux cu Jean-Marie Londeix.

În 1999 a început o colaborare fructuoasă cu editurile Alphonse Leduc Musicales-Paris scriind metode pentru saxofon.

A concertat în cele mai prestigioase săli de concerte: Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall-London, Carnegie Hall-New York, “Shostakovich Hall”-St. Petersburg, Great Hall a Conservatorului de Stat „Ceaikovski” din Moscova, Tonhalle-Zürich, Opera Roma, Sala de concerte „Megaron” din Atena, Beijing Concert Hall şi Teatrul „Herod Atticus” (Acropolis, Atena).

Compozitori de elită precum  Iannis Xenakis, Friedrich Cerha şi Mikis Theodorakis au compus lucrări dedicate special pentru el.

Din 1991 este profesor la Conservatorul-Berklee College of Music-Boston din Nakas, şi a ţinut cursuri de măiestrie la Universităţile din Boston, Providence, Louisiana, Beijing, New England, Moscova, St. Petersburg, Bratislava precum şi la Academiile din Moscova, Varşovia şi Kiev.

Discografia realizată la casele de discuri Naxos, Onyx şi Centaur i-au adus numeroase premii prestigioase.

 

Filarmonica - 31 martie 2016