De Citit : Știri

Vrei sa fii dramaturg? Dovedeste!

| 01 mai

ATELIER dramAcum LA FDR 2009

DramAcum sustine un atelier de scris dramatic in cadrul Festivalului de Dramaturgie Romaneasca de la Timisoara (3 – 11 octombrie 2009). Atelierul de 7 zile este adresat tinerilor sub 26 de ani care vor sa isi imbunatateasca abilitatile de scris dramatic si ofera un curs intensiv de 7 zile, la capatul carora se vor dezvolta, impreuna cu 2 dramaturgi si 5 regizori dramAcum, 5 piese de 10 minute. Piesele vor fi prezentate in lectura publica, unui public de specialisti (critici, directori de teatru) si practicieni. Cei 5 participanti la atelier vor ajunge la Timisoara in urma unei preselectii realizate de membrii dramAcum. Cazarea, transportul si masa celor selectati este asigurata de festival.

Atelierul va fi structurat in doua parti: 5 zile in care participantii vor lucra cu dramaturgii Peca Stefan si Maria Manolescu la capatul carora castigatorii preselectiei vor completa o piesa de 10 minute, punandu-se accent pe crearea unei situatii dramatice (o poveste de 10 minute), a unor personaje ofertante pentru actori si a unui conflict clar si puternic. In ultimele 2 zile de workshop fiecare participant va lucra cu cate un regizor si o echipa de actori pentru a experimenta cum piesa scrisa functioneaza in relatie cu ceilalti creatori de spectacol.

Regizorii Andreea Valean, Alexandru Berceanu, Gianina Carbunariu, Radu Apostol si Ana Margineanu vor prezenta, intr-un spectacol lectura de 50 de minute, cu actori timisoreni, piesele create in cele 7 zile de workshop. (ATENTIE: In acest atelier se va pune accentul foarte mult pe practica – participantii vor avea mult de munca intr-un timp scurt!!!)
Preselectia are ca deadline data de 15 iunie 2009, iar castigatorii vor fi anuntati in luna iulie.

Detalii despre concurs si preselectie pe dramacum.ro

“Acest atelier NU granteaza ca vei fi montat. Dar cu siguranta vei cunoaste multi profesionisti din lumea teatrului, vei intelege mai bine ce se asteapta de la un dramaturg in contextul unei montari, iti vei clarifica unele semne de intrebare, vei avea sansa sa iti spui povestile si sa vezi ce functioneaza sau nu si DE CE, iti vei imbunatati “uneltele” de scris, poate vei stabili relatii de lucru care vor avea ca rezultat o montare viitoare. Cert este ca vei avea o experienta in care TU ESTI IN CENTRUL PROCESULUI, si nu in afara lui.”
Peca Stefan, dramaturg.