De Citit : Știri

”Politist, adjectiv” si ”Amintiri din Epoca de Aur” vor avea premiera romaneasca la TIFF

| 27 mai

Filmele Politist, adjectiv si Amintiri din Epoca de Aur, care au reprezentat Romania la Cannes 2009, vor avea premiera autohtona in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), programat la Cluj-Napoca, in intervalul 29 mai – 7 iunie, potrivit NewsIn.
Productia Politist, adjectiv, care i-a adus regizorului Corneliu Porumboiu doua premii la Cannes, va putea fi vizionat pe 4 iunie, in cadrul sectiunii Zilele filmului romanesc.
Pelicula Amintiri din Epoca de Aur, coordonata de regizorul Cristian Mungiu si realizata impreuna cu Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu, va deschide festivalul de la Cluj-Napoca, pe 29 mai, si va proiectat, pentru prima oara, in varianta originala, cu durata de 155 de minute.
Politist, adjectiv a castigat, sambata, la Cannes, Premiul Juriului pentru sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, si premiul FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematographique).
Filmul prezinta povestea unui tanar politist din provincie, care isi pierde increderea chiar in legile pe care trebuie sa le aplice. Protagonistul peliculei este Dragos Bucur, care joaca alaturi de Vlad Ivanov si Cosmin Selesi. Potrivit publicatiei americane LA Weekly, Politist, adjectiv a fost, de departe, cel mai bun film din afara competitiei principale de la Cannes, respectiv cea pentru Palme d’Or.
Porumboiu a mai castigat la Cannes, in 2006, doua premii, Camera d’Or si Label Europa Cinemas, pentru filmul A fost sau n-a fost?, in vreme ce la editia din 2007, Cristian Mungiu a primit distinctia Palm d’Or pentru pelicula 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.
Amintiri din epoca de aur, colajul de filme scurte regizate de Cristian Mungiu, Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu, proiectat si el in cadrul sectiunii Un Certain Regard de la Cannes, prezinta mai multe povesti legate de Romania ceausista, prin ochii unor personaje din randul oamenilor obisnuiti.
Sursa: NewsIn