De Citit : Știri

”Morning has broken”

| 09 iunie

Barbatul cunoscut pe vremuri sub numele de Cat Stevens sta pe marginea unui drum prafuit din desertul Mojave, din sudul Californiei, si face autostopul. Yusuf Islam, pe numele lui actual, are degetul mare de la o mana infasurat in cureaua gentii sale uzate de piele, iar cu celalalt arata catre oras. Insotitorii sai sunt zeci de arbori ai lui Iosua, cateva capre de la o ferma din apropiere si Allah, care a fost ghidul sau de cand s-a retras din lumea muzicii si s-a convertit la islam, in urma cu trei decenii.
Mercantilismul, egoul si adulatia erau demonii acelor vremuri, iar noua sa credinta i-a fost salvarea. Acum, la 60 de ani, canta din nou si se apropie de lumina reflectoarelor – sau oare de flacara lor? Calatoria lui cu autostopul e de fapt un clip muzical cu buget mare, pentru noul sau album Roadsinger (To Warm You Through the Night). Camerele pornesc in timp ce paraseste desertul spre civilizatie, parul si barba incaruntite amintind de lunga perioada de absenta a cantaretului. Regizorul clipului pune o masina in cadru, apoi un grup de figuranti, iar apoi o imitatoare a lui Dolly Parton. In mod clar jocul a reinceput, iar Islam e dispus din nou sa il joace.
“Cand intri din nou in arena, trebuie sa fii curajos”, spune el in timpul unei pauze de ceai. “Ei bine, nu sunt tocmai curajos, imi aleg doar lucrurile distractive. Iar acesta”, spune el indreptandu-se catre imitatoarea lui Dolly Parton, “e chiar amuzant”.
Daca albumul anterior, An Other Cup, a fost o balaceala in piscina atentiei reinnoite a publicului, noul CD e un plonjon in mare. Islam isi promoveaza lansarea de la inceputul acestei luni in circuitul talk show-urilor de noapte, la emisiunile matinale de radio si in turnee. Zilele aceasta porneste intr-un turneu mic si selectiv, Roadsinger, in care va canta materiale din ambele perioade ale carierei sale. Minievenimentul e o schimbare serioasa din partea unui om care si-a petrecut ultimele trei decenii retras, in care si-a crescut in liniste cei cinci copii (toti ajunsi la maturitate acum), a condus doua scoli islamice in Marea Britanie, a fondat o organizatie caritabila pentru copii si a creat cateva melodii cu tematica religioasa, distribuite catre alti musulmani.
Citeste mai mult pe Moneyexpress.ro.