De Citit : Recomandări

STIATI CA…

| 17 aprilie

Salutare!
Odată cu schimbarea bruscă a vremii, am decis să schimb puţin şi eu rubrica! Aşa că, de data aceasta, în loc să scriu despre un subiect anume, am decis să abordez mai multe! Şi cum să integrez toate acestea dacă nu într-o rubrică de tipul acesta?
Aşadar, ştiaţi că:
* O altă denumire data romului este „Nelson’s Blood”? În timpul bătăliei de la Trafalgar în cadrul Războiului Celei De-a 3-a Coaliții dintre Marina Engleză, Marina Spaniolă și Franceză, amiralul Horatio Nelson a fost omorât. Pentru că drumul spre casă era lung și afară era foarte cald, cei de pe vasul său au horarat să îl pună la prezervat într-un butoi plin cu rom. Din nefericire, ruta spre casă s-a dovedit a fi mai lungă decât s-au așteptat inițial și pentru că rezervele de pe vas s-au terminat, cei din echipajul de la bord au făcut o gaură în acel butoi unde era trupul neînsuflețit al amiralului și au început să bea din rom. De aici a rămas și expresia „tapping the amiral” care înseamnă a bea ceva cu un păi direct din butoi.
* Binecunoscuta băutură carbogazoasă Coca-Cola a fost de fapt la început un vin? Povestea începe în 1863 când chimistul francez Angelo Mariani a scos pe piață „Vin Tonique Mariani a la Coca de Perou”. Acesta era un vin de Bordeaux infuzat cu 3 varietăți de frunze de coca și a avut un imens succes printre consumatorii din acea vreme. Odată cu succesul a venit și concurența, astfel apărând pe piață alte produse similare, printre care și Pemberton’s French Coca Wine ce a fost lansat în 1884 de către John S. Pemberton. Ar fi avut același succes, poate chiar mai mare dacă nu ar fi fost cei de la Klu Klux Klan. Deoarece cei de la KKK susțineau că alcoolul este înfăptuirea diavolului, au fost făcute serioase manifestări de violenţă împotriva acestui produs iar John Pemberton a fost forțat să reformuleze produsul său, unde a înlocuit vinul cu extrat de cola și apă minerală. Așa s-a născut una dintre cele mai populare băuturi din lume, Coca Cola.
* Adolf Hitler nu era un cosumator de alcool? Dar în ciuda acestui fapt, potrivit declarațiilor bodyguard-ului său personal, acesta înainte de a vorbi în public, mereu consum un pahar de Fernet Brânca?
* Culoarea distinctivă a bitter-ului Campari este dată de cârmâz? Cârmâz-ul este un colorant roșu extras din gogoșile gândacului cosenilă (Dactylopius Coccus), o insectă originară din Mexic, asemănătoare gărgărițelor de la noi. Este nevoie de aproximativ 155 000 de insecte pentru a face un kilogram de cârmâz. Din această cauză, Campari nu este considerat a fi un distilat „vegan friendly”.
* Termenul de „vodka” în traducere liberă înseamnă „apșoară”?” Vodka este un diminutiv de la „voda” care provine din expresia „voda zhizennia”. În dialectul slav înseamnă „apa vieții” care este un termen arhaic folosit pentru băuturile distilate de alchimiștii evului mediu care erau în căutarea elixirului tinereții.
* Obiceiul nemților de a ciocni paharele la diverse ocazii se numește „Salamander”? Se spune că acest mod de celebrare vine de la niște studenți din Heidelberg, Germania de prin anul 1831, care dădeau foc la niște shot-uri cu rom înainte să le bea, spunându-le „salamander” care nu este decât un acronim de la expresia veche: „sauft all emit ein einander”; un îndemn pentru a bea toți împreună.
* Modul tradițional de servire al lichiorului Sambuca este”con la mosca”? În traducere înseamnă „cu muște” ceea ce presupune că Sambuca să fie servită cu 3 boabe de cafea în pahar, fiecare dintre cele 3 boabe având o semnificație aparte: una pentru bogăție, una pentru sănătate și una pentru prosperitate.
Sper că va plăcut această mini incursiune prin istoria băuturilor şi vă aştept şi data viitoare cu noi şi noi informaţii din lumea barului!
Toate cele bune,
Mihai