De Citit : Editoriale

MIHAI FETCU – GHEAŢA DIN BĂUTURI…PRIETEN SAU DUŞMAN?

| 01 octombrie

Vi s-a întâmplat vreodatã ca atunci când aţi cerut un cocktail de la bar sã îl primiţi într-un pahar plin cu gheaţã? Vi s-a întâmplat vreodatã sã rugaţi persoana care vi l-a adus sã mai scoatã puţin din ea pe motiv ca este prea multã? Vi s-a întâmplat vreodatã sã cereţi bãutura voastrã preferatã doar cu 2 cuburi de gheaţã?

Dacã aţi rãspuns pozitiv la toate întrebãrile de mai sus, staţi liniştiţi, nu sunteţi singurii. Nu sunteti nici primii dar nici ultimii, din pãcate! Spun din pãcate, pentru ca gheaţa deşi este o minune a lumii şi ne încântã viaţa de mii de ani, încã mai este perceputã greşit.

Gândiţi-vã un pic, gheaţa a fost mereu alãturi de noi, la bine şi la rãu. Dacã avem ceva de sãrbatorit, închinãm un pahar! Dacã comemorãm ceva, procedãm la fel. În oricare situaţie ne-am afla, gheaţa este prezentã şi de ce n-ar fi? Avem nevoie ca bãuturile noastre sã fie reci, nu?

De ce este atât de importantã?

Pentru simplu fapt cã gheaţa, dacã este manevratã corespunzãtor, îndeplineste un rol esenţial în crearea bãuturilor şi anume acela de: Rãcire Maximã – Diluare Minimã! Merge pe principiul „unde-s mulţi, puterea creşte”! Asta înseamnã cã având mai multã gheaţã în pahar, rãcirea bãuturii va fi mai rapidã iar diluarea va fi mult mai lentã şi mai micã.

De ce avem nevoie de bãuturi cât mai reci? Pentru cã majoritatea conţin anumiţi compuşi organici care ies în evidenţã doar la temperaturile scãzute. Paleta lor de arome este evidenţiatã cel mai bine atunci iar ca sã ajungem la acel punct avem nevoie de gheaţã. Cât mai multã!

Mergând mai departe pe firul narativ, diluarea nu este decât procesul de topire al gheţii în urma contactului cu diferite ingrediente lichide. Deşi este binevenitã, chiar recomandatã atunci când vorbim de bãuturi alcoolice cu o tãrie ridicatã, o diluare prea mare poate compromite toatã povestea din pahar, astfel ca produsul final sa fie apos. Cu cât este mai puţinã gheaţã în pahar, cu atat diluarea este mai rapidã şi mai mare!

Lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni! Mai ales barmanii, care nu vã vor decât binele! Vor ca voi sã aveţi parte de ce este mai bun atunci când duceţi paharul pentru prima oara la gurã! Vor sã vadã ca „exploataţi” la maxim ceea ce aveţi în pahar şi cã experienţa pe care o aveţi în barul lor sã fie una plãcutã!

Aşa cã data viitoare când veţi mai merge într-un bar, încercaţi sã vã împrieteniţi puţin cu gheaţa şi lasaţi-o sã vã poarte prin toate tãrâmurile aromelor!

Succes!