De Citit : Recomandări

MAGDALENA CRIȘAN – UN SOMMELIER CU VIN… O ’ NCOACE

| 16 noiembrie

De unde pasiunea pentru vin?

Dacă pofta vine mâncând, pasiunea pentru vin s-a dezvoltat din momentul în care am descoperit cât de fascinantă este această licoare a lui Bachus.

Mai ții minte la ce vârstă ai gustat prima oară din licoarea lui Bachus?

Având bunici la țară, vița de vie hibridă în curte, din curiozitate am gustat încă din copilărie, dar cum zicea mama: ‘’îți dau să guști dar doar cât pe o măsea’’.

Ce cursuri ai făcut în acest domeniu?

Am absolvit WSET – Wine & Spirit Education Trust London UK – Level 2 si 3, am avut ocazia de a studia puțin și la London Wine Academy datorită bursei ‘’Guy Tyrel de POIX’’. Apoi prin intermediul CCIBV am făcut un modul de specialitate în Italia la Verona.

Sunt atât Sommelier acreditat COR 513103, cât și Formator acreditat COR 242401

De cât timp ești sommelier?

Oficial diploma de Sommelier Acreditat

mi-am luat-o în anul 2014 cu notă maximă.

E greu să fii sommelier femeie într-un domeniu guvernat de bărbați?

A devenit un avantaj în timp, lumea în care trăim este într-o continuă schimbare. Datorită profesiei mele am plăcerea și ocazia să cunosc oameni minunați, să călătoresc, să descopăr locuri și povești inedite, să degust vinuri și preparate culinare speciale. Colegii mă respectă, împărtășim aceeași pasiune pentru vin. Promovăm împreună România Viticolă, încurajăm consumul moderat și sănătos de vin, îmbogățim viața celor care ne ascultă cu informații prețioase din domeniu, ne întâlnim cu toții la târguri de specialitate, schimbăm opinii și experiențe, este minunat!

La câte degustări de vin ai participat?

Grea întrebare. Deoarece lucrez din anul 2007 în acest domeniu, iar de 4 ani am propria afacere, probabil am depășit mia de degusăari unde am participat sau le-am susținut.

Căror persoane li se potrivește consumul de vin?

Vinul este destinat tuturor persoanelor de peste 18 ani, care nu au o interdicție pe bază medicală. Interesul meu este de a crea o stare, de a transmite emoţii prin intermediul vinului. Cui nu-i este potrivit acest lucru?

Vinul ales poate defini o persoană? Ce ar putea spune?

Există o astfel de analiză și poate fi la un moment dat interpretabil – ‘’spune-mi ce vin bei ca să știu cine ești’’. Fie că avem un iubitor de Pinot Noir, soi delicat și fragil sau un fan înrăit al Cabernetului Sauvignon, regele vinurilor roșii, intens și corpolent, putem deduce și personalitatea consumatorului.

Dacă Magda ar fi un soi de VIN – care ar fi acela? Îl poți descrie?

Faină întrebarea! Aleg să nu fiu același soi tot timpul, ci în funcție de situație, stare de spirit, ambianță, aleg să fiu un soi diferit. Când sunt în familie aleg să fiu Merlot, doarece acesta este echilibrat și de o intensitate plăcută, când am prezentări și sunt în centul atenției prefer să fiu ca un Riesling, aromat și parfumat, să eman voie bună.

Ești sommelier cu normă întreagă 🙂 sau mai ai și alte job-uri?

Deoarece conduc propria afacere sunt One Woman Show, bineînțeles acolo unde dețin controlul, adică în somelerie, prezentări, etc. Dar, am învățat și puțină contabilitate, informatică, marketing, unde simt că nu mă descurc, cer ajutor de la specialiști.

Înafară de pasiunea pentru vin, ce pasiuni mai are Magda?

Sunt fericită când am timp de plimbări în aer liber cu soțul meu, colind librăriile, citesc, și nu în ultimul rând îmi place mult să gătesc.

Care este cel mai frumos moment trăit în compania unui pahar de vin?

Au fost atât de multe momente frumoase, unice, deosebite, încât nu aș putea să aleg unul singur. Vinul înseamnă, oameni, prietenie, poveste, iubire. Dacă ai toate astea pot crea momente mereu frumoase lângă un pahar, două, trei de vin. 

Ce vin te-a impresionat cel mai tare de când ești sommelier?

Iubesc vinurile roșii, deoarece sunt consistente, bogate, intense. Mi-a plăcut mult un Syrah Australian ce l-am testat acum câțiva ani produs de Penfolds, faimoși în toată lumea.

Se apropie sărbătorile de iarnă, ce sfaturi le dai brașovenilor în privința vinurilor pe care ar trebui să le cumpere cu această ocazie?

Fie că îl alegeţi pentru sine, fie că îl faceţi cadou, vă recomand să ţineţi cont de câteva ponturi, astfel încât vinul ales să fie perfect în funcţie de destinaţia lui.

În primul rând trebuie stabilit bugetul, și apoi cine este destinatarul care se va bucura de gestul dumneavoastră, atenție cui oferiţi sticla de vin, unui cunoscător, unui consumator ocazional sau unui pasionat.

Este important să știm cum oferim cadoul nostru, pentru a ne asigura succesul ce îl poate avea acest mod de abordare. Vă recomand să alegeti sticla de vin din marile magazine gen supermarket sau hipermarket, doar dacă mergeți la țintă sau vânați un preț special.

Puteți opta pentru un magazin specializat, poate e unul apropiat în cartierul dumneavoastră. Însă, în centrul orașului sunt cele mai multe sau îndreptaţi-vă atenţia către un magazin on-line, că tot trăim în era internetului de mare viteză. Luați în calcul și posibilitatea de a adăuga în coș și gadget-uri inedite/ accesorii.

Când cumperi cadou o sticlă de vin, ce reguli ar trebui să urmezi?

Pentru o mai ușoară înțelegere voi etapiza recomandările mele în funcţie de destinatarul cadoului sau chiar pentru dumneavoastră cititorii:

  • Pentru consumatorii care au cunoştinţe puţine despre vin recomand soiurile ușoare gen Pinot Noir și Grenache sau Feteasca Alba ( buget de la 15 ron – 30 ron )
  • Pentru consumatorii cu cunoştinţe medii despre vin recomand: Sauvignon Blanc de lume nouă gen Noua Zeelanda sau Carmenere din Chile, fie o Tămâioasă Romanească vinificată în sec. (Buget de la 35 ron – 50 ron )
  • Pentru consumatorii cu cunoştinţe avansate despre vin recomand: Chardonnay, Fetească Neagră de Dealu Mare maturată la baric, un Syrah Australian sau un blend frantuzesc.(Buget de la 75 ron – la 100 ron )
  • Pentru fanii spumantelor recomand să testați în functie de buget/preferințe o sticlă sau două, trei de Cava, o Champagne Vintage dar și cele de pe plaiurile mioritice obținute prin metoda Charmat sau metoda tradițională. (Buget de la 40 ron – la 400 ron ) De ce? Pentru că : ‘’Marile poveşti de dragoste încep cu un pahar de şampanie şi se termină cu o ceașcă de ceai’’. Balzac

_MCB6685

LIV_8568 LIV_8630 LIV_866824Fun_Brasov_ed321_pag7