De Citit : Interviuri

LECȚII DE SCHI CU UN CAMPION ÎN POIANA BRAȘOV

| 12 ianuarie

Niciodată nu este prea târziu să înveți să schiezi, însă ideea de a învăța cu un campion îți poate da mai multă încredere și avânt. Dacă alegi pârtiile din Poiana Brașov, s-ar putea să ai noroc. Avem un brașovean FUNtastic pe nume Nan Ioan Gabriel care îndeplinește toate funcțiile de mai sus. Am deschis noi dialogul pentru tine.
LND_1124
De la ce vârstă ai început să schiezi?
Pasiunea a început de la vârsta de 3 ani și de la 4 ani, deja eram legitimat la un club sportiv (Teleferic), vârstă la care am  început antrenamentele specifice pentru sportul de performanță.
Ce vârstă ai în prezent?
36 de ani 🙂
Ți-au plăcut și alte sporturi în copilărie?
Acum numai știu cu exactitate dacă
mi-au plăcut, dar când eram copil părinții mei m-au îndrumat în mai multe direcții, deorece aveam înclinații spre sport. Pe lângă schi am mai făcut înot, șah, fotbal și  chiar am participat la câteva competiții de șah și înot. Dar, tot schiul a rămas  pentru mine pe primul loc.
Ce premii importante ți-a adus schiul?
Peste 10 ani în lotul olimpic și lotul național de schi. Multiplu campion național  20 ani la rând.  Peste 100 de participări în concursuri FIS. 3 participări la Cupa mondială. 4 campionate mondiale. Locul 49 la Olimpiada de iarnă desfășurată la Vancouver Canada 2010.

austria (2)
Pe lângă premii ți -a mai adus și alte beneficii acest sport?
Cel mai important beneficiu de pe urma sportului practicat este că am cunoscut oameni frumoși din întreaga lume și am colindat ceva, oameni cu care am legat prietenii pe viață .
Când ai transformat pasiunea în business?
Acum 6 ani când eu încă mai practicam schiul alpin de performanță, împreună cu sora mea, Gabriela am decis să punem bazele unui club de schi pentru copii.
Eu eram imaginea clubului și ea mă ajuta cu organizarea și desfășurarea activităților din cadrul clubului. Așa a luat ființă NANSCHICLUB, care pentru noi este o afacere de suflet, de familie .
Ce job-uri ai avut de -a lungul timpului, înafară de schior de performanță ?
Bună întrebare 🙂 Nu prea am avut timp de alte job-uri fiind plecat de acasă de la vârsta de 4 ani până la vârsta de 34. Singurul meu job era schiul alpin, pentru că la un moment dat nu mai este doar o pasiune, ea devine mai mult decât un job pentru care e nevoie să te trezești de dimineață pentru ca munca ta să dea rezultate .

BB-35
Ai o școală de schi. Unde te pot găsi oamenii ca să-i înveți să schieze?
Școala se numește NANSCHICLUB și ne puteți găsi în incinta frumosului hotel Teleferic din Poiana Brașov, cu care avem o colaborare minunată. Toți instructorii mei sunt cu niște oameni minunați, niște campioni 🙂
De-a lungul anilor, ce persoane importante/ vedete ai învățat să schieze?
Sunt foarte multe persoane importante din țară și din străinatate cu care am schiat și pe care i-am învățat sau perfecționat în ale schiului, dar aș dori să nu dau nume.
În prezent, mai participi la competiții naționale/ internaționale sau doar antrenezi?
În prezent numai particip la competiții, și nu pentru că nu m-aș descurca, dar acum două sezoane am luat decizia că voi participa la ultimul campionat național unde nu eram favorit de a câștiga titlul de campion deoarece eram pe final de carieră și veneau cei tineri din spate care vroiau să se afirme și cu toate astea tot eu am câștigat campionatul național. Atunci am decis împreună cu antrenorul meu că a fost ultima competiție la care am participat și că cel mai frumos lucru este să-ți închei cariera de sportiv cu titlul de campion național. Zis și făcut. Mi-am încheiat cariera de schior câștigând campionatul național.   Acum antrenez copii pentru performanță cu gândul ca vreunul dintre ei să-mi alunece pe urme 🙂
Dă-ne câteva detalii despre cea mai frumoasă zi la schi pentru tine.
Au fost foarte multe zile frumoase la schi, nici nu știu pe care să o numesc cea mai frumoasă, dar săptămâna viitoare am fost invitat în Austria  la Kitzbuhel, unde se desfășoară cea ma spectaculoasă competiție de schi alpin din lume și cred că pentru mine aceasta va fi  cea mai deosebită zi/concurs/vacanță  la schi.
P.S. O să vă povestesc mai multe detalii când mă întorc .
Ne împărtășești cea mai wild experiență de pe munți?
…. După mine cam toate experiențele din munți sunt wild.
Ce simți când schiezi?
Este o senzație de fericire și aventura, iar la capâtul pârtiei te vei simți mai liber, mai tânăr și mai fericit. ASTA SIMT EU CÂND SCHIEZ!
De ce ai recomanda unui copil să învețe să schieze?
Schiul de performanță este o oportunitate de viață, de a construi încrederea în propriile forțe și oferă sentimentul de libertate, atât fizică, cât și spirituală. E o poartă spre alte experiențe în zăpadă.
Care este obiectul fără de care nu pleci din casă?
Dacă e să plec la schi atunci ar fi un pic mai multe obiecet: schiurile, bețele, casca, ochelarii, clăparii, mănușile. Dacă ar fi să aleg doar un obiect. Hmm! Casca de schi.
Vara cu ce te ocupi?
Vara organizăm tabere pentru copii cu diferite tematici și plecăm în Austria la schi pe ghețari .
De asemenea, închiriem biciclete și facem trasee montane.

IMG_674524Fun_Brasov_ed299_A_web.pdf