De Citit : Recomandări

KUNG FU PANDA 3 SAU COPILU’ DIN MINE

| 03 aprilie

Kung Fu Panda 3 sau Copilu’ din mine
„Dacă poți să faci doar ceea ce știi acum, nu vei putea niciodată să fii mai mult decât ești acum’’.
Cum să nu-ți placă un astfel de motto? Plus că atunci când vine vorba de animații pentru copii, nu am cum să mai fiu „hater” pentru că mă cheamă Copilu, și aș fi în antiteză cu mine. În această trilogie despre aventurile unui panda ușor stângaci vom găsi aproape la fel de multă filosofie ca în filmele lui Tarkovsky, Malick sau Aronofsky, fapt care îl face imbatabil pe ‘’pufosul” Po.
“Pufosul” de mai sus este numit de master Shifu, noul professor-antrenor de kung-fu din regat, lucru nu foarte la îndemână pentru eroul trilogiei. Salvarea pare să vină de la tatăl său adevărat, Li prin vocea lui Bryan Cranston- care te face să crezi că imediat se va apuca de preparat metamfetamină, asta pentru cine a văzut Breaking Bad, cu care are primul contact de când a fost abandonat. Po ajunge în ținutul natal unde își vede semenii, lucru asemănător cu partea Madagascar 2, o altă animație foarte bună. Aici, Po crede că poate învăța să stăpânească Chi-ul, skill-ul suprem. Ce ajunge să descopere, vă invit a vă minuna.
Ca în orice film, există un personaj rău, cel de față, îi face și pe cei buni să devină răi, ceea ce complică socotelile. Kai, the bad guy, este un crocobaur trimis la culcare în urmă cu 500 de ani de maestrul Oogway și care acum are apetit de luptă și de afirmare. Pentru a-l învinge este nevoie de multă pricepere, ceea ce scoate în evidență originalitatea acestei animații.
Evident, nu este cea mai bună animație a ultimului an (‘’Inside out” a fost genial), nici măcar cea mai bună dintre cele trei, dar are ceva deosebit, greu de definit, care te vrăjește de la primul contact cu lumea această minunată, născută din mințile unor oameni cu multă imaginație curată și hilară. Normal, are elemente de comerț cinematografic, ca mai toate de până acum, dar nu poate să fie deranjant pentru că trezește o perioadă în noi de care ne este foarte dor și pe care nu o vom mai trăi niciodată, copilăria, când ne doream cu toții să fim ‘’șmecheri” la ceva. Și încă ceva, Kung Fu Panda 3 a avut până acum încasări de 432 de milioane de dolari în întreaga lume. Mă întreb de ce așa puțin?
Pentru cei care nu ați apucat să-l vedeți, intrați pe site-ul Cinema One din Coresi,pentru a vă rezerva biletele.
Rogu-vă a mă citi și în ediția următoare. Nu uitați că viața-i una, filmele-s mai multe.