De Citit : Editoriale

FESTIVAL SPUMOS LA BRAȘOV

| 28 august

Legenda spune că Gambrinus, regele berii, s-ar fi născut în Flandra și că în tinerețe era un simplu sticlar. Îndrăgostit de Flandrine, fata patronului sãu, Gambrinus a cerut-o în căsătorie, dar aceasta a refuzat propunerea pentru că nu era bogat și nici nobil. Atunci Gambrinus decide să-și curme zilele. Însă diavolul, care îl urmărea demult a intervenit propunându-i un pact: sufletul său în schimbul averilor celor mai mari timp de 30 ani. Gambrinus acceptă și începe să câștige la orice joc de noroc își încerca șansa. Devenit bogat, el ceru din nou mâna Flandrinei, care îl refuză iar, pentru cã nu era nobil. Gambrinus povesti din nou cu diavolul, dezamăgit că a fost înșelat. Diavolul veni cu un nou târg.  Îl duse și-i arătă un câmp însămânțat și două construcții vecine. “Aici ai un teren pe care crește malțul și alături o braserie. Te voi învăța să fabrici ‘vinul de Flandra’, care se numește ‘bere’ și mulțumită lui o vei uita pe Flandrina. Îți dau și un instrument muzical căruia nimeni nu-i poate rezista: carillon-ul, care te va ajuta să te răzbuni pe toți cei care și-au bătut joc de tine “. Gambrinus prepară berea și se duse în sat să o ofere localnicilor. La început, sătenii au găsit că berea era amară, însă după ce Gambrinus s-a apucat de cântat din carillon s-au încins atât de tare, dansând, că au început să-l implore să le dea tot mai mult de băut. Succesul băuturii inventate de Gambrinus depăși imediat limitele satului, ale regiunii și chiar frontierele țării și peste tot unde se bea bere, se cânta din carillon. Regele Flandrei, ca să-l recompenseze pe Gambrinus, îl înălță la rang de Duce, Conte și Senior Domn, însă el prefera mai degrabă să fie numit, așa cum îi spuneau sătenii lui, “Regele berii”. Însăși Flandrina, interesată acum de titlurile și averea lui Gambrinus, veni, într-un final, să-l vadă. Însă, acesta un pic cam cherchelit, nici n-o recunoscu și îi oferi o halbă de bere. Atunci, Flandrina întelese că Gambrinus o uitase. După 30 de ani, la scadență, când diavolul veni să-i ia sufletul, Gambrinus se puse să cânte din carillon, până ce necuratul, mort de oboseala jocului, îl dezlegă de contract, ca să se poată odihni. Gambrinus trăi fericit încă 100 de ani în mijlocul supușilor săi și când în sfârșit moartea îl ajunse, fu înmormântat într-un butoi cu bere. De aceea, mormântul lui nu a putut fi găsit nicăieri. În ce timpuri au așternut condeele pe hârtie această poveste… nimeni nu știe. Fiecare e liber să scrie povestea lui legată de licoarea din poveste… Începe Oktoberfestul în Brașov din 7 septembrie, așa că ai destule motive cu spumă și puncte de inspirație !

Festivalul berii, Oktoberfest extinde distracţia anul acesta în două corturi! Extinderea se face datorită numărului mare de vizitatori de anul trecut, când zeci de mii de turişti au ciocnit halbe cu bere rece Ciucaş, alintându-şi papilele gustative cu delicatese nemţeşti şi româneşti. Vestea bună este că unul dintre corturile, ce vor fi montate în zona fostului Stadion Municipal, va fi mai mare şi mai încăpător faţă de cel în care s-au defăşurat ediţiile anterioare Oktoberfest, respectiv  pe arena Ion Ţiriac de sub Tâmpa. Asta înseamnă că organizatorii aşteaptă oaspeţi şi mai numeroşi, cu chef de distracţie şi cu poftă mare de mâncare.

Wiesnzelt – va fi cortul cu înfăţişare de poveste, vizitatorii trăind experienţe noi, exact ca în natură. Acesta va arăta ca o poiană, în care relaxarea va fi stăpână. Wiesnzelt ne duce cu gândul la festivalul Oktoberfest din Munich, organizat ca de fiecare dată la Theresienwiese, un enorm teren expoziţional botezat după numele Prinţesei Teresen von Sachsen-Hildburghausen, care şi-a sărbătorit aici căsătoria cu Prinţul Ludwig I. Relaxarea în Poaina Ciucaş este garantată, pentru că verdele va fi culoarea predominantă. Totul va fi rustic, iar butaforia din zona scenei, care va fi montată în interiorul cortului, va fi pictată manual. Porţile din lemn şi decorurile atractive îi vor încânta, cu siguranţă, pe vizitatori. Cei care vor să privească lumea de la înălţime, pot alege să petreacă în balcoane. Aşa cum toţi vizitatorii s-au obişnuit, în afara cortului se vor putea distra la jocurile Ciucaş unde se va schimba modalitatea de câştigare a premiilor. Acestea vor fi cuprinse între 5 şi 700 de lei, iar premiile mari vor consta în costume bavareze, corturi, seturi de grătare şi halbe de bere din ceramică, personalizate. Roata lui Cornel şi Heleşteul sunt doar două dintre jocurile propuse în acest an de organizatori, care promit şi alte concursuri cu surprize mari.

Kronstadtzelt – cel de-al doilea cort, care va fi pregătit pentru petrecăreţi, va purta amprenta Braşovului, iar aceştia vor putea face o incursiune în istoria oraşului de la poalele Tâmpei. Acest cort special va fi decorat într-un mod cu totul aparte, urban, cu clădiri emblematice din Braşov, pentru ca farmecul citadin să-i învăluie pe oaspeţi.

Concluzia? Între 7 și 17 septembrie, nu vă faceţi planuri şi alegeţi Oktoberfest, pentru 11 zile de toamnă cu veselie și spumă!