De Citit : Recomandări

FERTILITATEA MEA? UN SUBIECT TABOO?

| 17 aprilie

Fertilitatea mea? Un subiect taboo?

Instinctul de a fi mamă se dezvoltă timpuriu, încă din primii ani de viață când copiem modelul matern. Îți aduci aminte de jocul cu păpușile din copilărie, încă din acele momente ne dezvoltăm atașamentul și iubirea pentru jucăriile care la acel moment întruchipau ființe și care au nevoie de dragoste și grijă maternă. Acele sentimente se vor cristaliza ușor către vârsta adultă în instinct matern.
Sună frumos, nu? Atunci când stau de vorbă cu pacientele mele, care trec o dată pe an pragul cabinetului și le întreb:
– Copil?
Răspunsul vine foarte repede și sigur: nu am mijloace financiare pentru a-l crește, nu am găsit persoana potrivită, cariera mea profesională e în plină ascensiune, nu am încă răbdare suficientă…..lista poate continua, nu?
Noi oamenii cunoaștem azi o groază de lucruri (firește toate sunt importante și esențiale) – despre cum să-ți construiești o carieră de succes, câte calorii are mâncarea pe care o consumi zilnic, despre sălile de sport din oraș, care sunt ultimele tendințe în modă, site-rile de rezervări, shopping online, ultimele găselnițe în cosmetică, etc.
Învățăm cum să nu concepem și cum să ne protejăm împotriva unei sarcini nedorite, cred că până și copii mici au auzit…., dar te întreb:
Ce știi despre fertilitate?
Știi ce teste îți spun care este rezerva ta ovariană?
Am să încep cu cel mai important aspect dintre toate:
Știi că noi femeile ne naștem cu un număr fix de ovule, care practic formează rezerva noastră ovariană pentru întreaga viață? Așadar, perioada în care ovulele sunt „disponibile” începe la pubertate, cu prima menstră și se încheie la menopauză. Însă odată cu vârsta și „calitatea” ovulelor eliberate scade, această „calitate” fiind influențată genetic sau energetic. Ceasul biologic bate în fiecare moment, el nu se oprește pentru a ne finaliza noi proiectele sau atinge obiectivele noastre sau ale altora și nici nu ne atrage atenția că timpul curge în defavoarea fertilității și astfel tot mai multe femeii care ating vârsta de patruzeci de ani realizează, cu mai mult sau mai puțin regret, că este prea târziu.
Cât despre teste…sunt două AMH și FSH, dacă primul este un test de sânge care se poate efectua în orice zi a lunii, al doilea presupune o vizită la ginecolog (recomandat fiind un specialist în infertilitate) în a doua sau a treia zi a ciclului menstrual. Pe baza celor două teste specialistul în infertilitate îți poate da detalii despre fertilitatea ta!
Instinctul de mamă înseamnă cunoaștere, dezvoltare, grijă!
Unde este grija ta pentru tine?
Dr. Gabiela Lupu, medic primar OG, specialist în infertilitate, Centrul Vivamed BrașovFT