De Citit : Recomandări

EMOȚIILE INFERTILITĂȚII

| 19 august

În majoritatea cazurilor, atunci când cuplurile trec pragul centrului nostru vor să audă doar despre aspectul clinic al călătoriei spre obținerea copilului mult dorit, fugind voit de aspectul emoțional al acestuia. De ce? Pentru că infertilitatea este o situație personală, tabu, pe care mulți nu vor să o discute cu cei din jurul lor și astfel o ascund adânc în sufletul lor. Accesul la google şi forumurile de specialitate ne dezvăluie doar partea clinică a călătoriei, pentru că oamenii nu vorbesc deschis despre luptele lor interioare cu emoțiile. Să recunoaștem că emoțiile sunt parte a existenței nostre, iar această călătorie prin infertilitate este presărată de multe emoții. Care sunt cele mai intense? Depinde de fiecare persoană!

În cei 9 ani de călătorii prin infertilitate am trăit și simțit alături de cupluri aceste emoții, așa că vreau să le împărtășesc și cu voi…îți voi spune povestea Ioanei.

Au trecut câțiva ani de când sunt împreună și copilul așteptat nu „venea”,iar ei au pus asta pe viața ușor dezorganizată și stresul de la job. După mai multe căutări pe internet, Ioana și soțul ei  au ales să consulte un specialist în infertilitate. Când au aflat că potențialul ei fertil este mult scăzut și că trebuie să parcurgă tratamente în vederea stimulării fertilității au simțit o TRISTEȚE profundă, deoarece nu aveau nici un control asupra situației. În multe cazuri interiorizarea tristeții și alimentarea ei cu alte gânduri poate duce până la depresie. Călătoria Ioanei nu a fost ușoară pentru că pe parcursul tratamentelor s-a învinovățit pentru deciziile luate până atunci. S-a simțit VINOVATĂ că a ales să se bucure de viață, fără a se gândi la viitorul familiei. Simțea GELOZIE când un cuplu din grupul lor de prieteni obținea o sarcină fără efort. Simțea FURIE atunci când vedea că unii părinți își abuzează copiii, nedreptatea era mult prea mare. FRICA a însoțit-o pe tot parcursul tratamentului, teama de investigațiile complicate, de rezultatele analizelor, de efectele tratamentului hormonal și la final de frica că nu va deveni niciodată mamă. Dar în același timp nu s-a oprit să spere că într-o zi vor fi părinți. SPERANȚA a ajutat cuplul să ducă călătoria până la bun sfârșit. FERICIREA a venit atunci când după multe eforturi a obținut sarcina și a putut în sfârșit să se bucure împreună cu familia și prietenii.

Experiența noastră ne-a arătat că starea emoțională poate avea o puternică influență în „lupta” cuplurilor cu infertilitatea. Emoțiile sunt normale, ele fac parte din existența noastră, deci trebuie acceptate. Acest lucru este mult mai ușor atunci când le împartășești cu un specialist în infertilitate.

Călătoria prin infertilitate este dificilă și diferită la fiecare cuplu, este un subiect tabu, dar sperăm că, dacă vom vorbi  mai mult despre ea, vom ușura „ povara” celor care se luptă cu ea!

Nu sunteți singuri în lupta cu infertilitatea!

Dr. Gabriela Lupu, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în infertilitate Vivamed Brașov

emotiile infertilitatii