De Citit : Editoriale

CUM RESPIRI DECIZIILE?

| 27 ianuarie

Ana = Cofondator Yoga Academy Romania, Coach NLP Kutschera Rezonanz®, Maestru Grad IV Gendai Reiki, Terapeut Theta Healing, Terapeut Remedii Florale Bach, Instructor Yoga&Pilates.
Tot timpul mi-am dorit să ajut oamenii și datorită acestei motivații am mers cu specializări pe cele 3 paliere care ne formează ca un tot, corp-minte-suflet.
Simt că am ajuns în punctul în care pot oferi din cunoștințele și experiențele mele la cât mai multe persoane care sunt în căutarea acestui echilibru între cele 3 planuri.
Deciziile: de unde ştii că ai luat decizia potrivită pentru tine? Care este punctul tău de reper atunci când iei o decizie?
Îţi propun să îţi urmăreşti respiraţia în momentele importante în care iei decizii.
Respiraţia îţi poate da informaţii despre cum te simţi atunci când iei o decizie. Ţi-ai urmărit vreodată respiraţia şi te-ai raportat la ea ca  un factor care îţi influenţează decizia? Acum am să vă vorbesc despre yoga şi deciziile pe care le luăm la o clasă de yoga şi cum respiraţia poate ajuta sau din contră. Atunci când vii prima dată la yoga, de cele mai multe ori nu te aştepţi că va fi ceva intens fizic şi că poţi susţine cu uşurinţă ora. De fapt lucrurile nu stau chiar aşa, pentru că asanele care se practică nu fac parte din mişcările zilnice pe care corpul le cunoaşte şi este destul de provocator să rămâi în aceste posturi şi să respiri calm şi liniştit. La început, fiecare persoană se întreabă cât mai stau în asana asta, când se termină cele 5 respiraţii care zice că le menţinem, cum să respir când mă doare tot şi îmi tremură corpul? Fiecare a trecut prin aceste întrebări şi unii au luat decizia să meargă mai departe şi alţii să renunţe.
Din ce am aflat de la cei care participă la clase, cei care au mers mai departe au reuşit să îşi calmeze respiraţia şi să o conştientizeze şi aşa să se conecteze cu corpul lor şi să comunice cu el 🙂 În timpul claselor, eu predau o anumită respiraţie care te ajută să rămâi prezent în corp chiar dacă simţi că este prea intensă practica. Acest tip de respiraţie mai are şi rolul de a ne ajuta la conştientizarea respiraţiei şi de a ne învăţa cum să respirăm abdominal, ceea ce duce la activarea Sistemului nervos parasimpatic care are rolul de a conserva energia şi de a duce la încetinirea ritmului cardic, practic de aici pleacă impulsul către muşchi ca să se poată relaxa şi calma.
Reuşind să menţi atenţia către această respiraţie pe durata unei ore de yoga şi făcând această respiraţie conştient (adică urmărind inspirul când intră în corp până la ce nivel ajunge şi cum mişcă părţile corpului şi urmărind expirul cum iese lent din corp), practic reuşeşti să rămâi în asanele care îţi aduc provocări cu o mai mare uşurinţă şi în timp te şi poţi bucura de practică. Practic făcând acest exerciţiu pe salteaua de yoga în timpul practicii îl poţi transpune în viaţa de zi cu zi în momentele tensionate în care ai de luat decizii.
Cum anume îl poţi transpune? Prima dată prin observaţie a propriului corp, prin observarea ritmului respiraţiei atunci când eşti într-o situaţie tensionată şi când eşti într-o situaţie plăcută. Să poţi să îţi cunoşti corpul şi respiraţia în ambele situaţii. De obicei în situaţii tensionate, corpul nostru se contractă şi celule se micşorează, respiraţia este foarte scurtă şi superficială sau câteodată şi uităm să respirăm. Într-o situaţie plăcută, corpul se detensionează şi celulele îşi măresc volumul şi respiraţia este de la sine calmă şi lungă şi se face de la nivelul abdomenului. După observarea corpului şi identificarea respiraţiei, poţi să aduci din practica de pe saltea atenţia şi respiraţia abdominală în momentele tensionate şi să îţi dai voie să respiri deciziile şi să le simţi înainte să le iei.