De Citit : Recomandări

Chia – un mega super aliment

| 27 februarie

CHIA…hmm.. ai spune că vorbesc în limbi străine şi cine ştie ce o înseamna acest cuvant. O fi vreun dans ceva? Sau vreun oraş? Ia să te luminez eu mintenaş!
Poate nu ai auzit în viaţa ta despre seminţele de chia. Dap, sunt seminţe. Şi au o multitudine de întrebuinţări: se pot râşni şi folosi ca făină, se pot hidrata şi mânca în budinci sau se pot chiar germina, rezultând niste plante în miniatură, frumoase de o să îţi vină să le mănânci. Şi bine vei face să le papi!
Cand începi să descoperi minunata lume raw, găseşti produse grozave ce nu doar că sunt delicioase dar contribuie la o stare perfectă de sănătate. Aceste seminţe faine se găsesc mai nou la magazinele naturiste şi online pe internet. Aşadar, sunt doar la un click distantă!!
Să spunem câteva vorbe, aşa mai ştiinţifice despre seminţele de chia:
Chia (salvia hispanica), originară din sudul Mexicului, este considerată un superfood. Este bogată în acizi graşi esenţiali (omega 3), are 30% proteine, vitaminele A, B, E si D şi minerale precum calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan precum şi niacină, tiamină si antioxidanţi. Ajută foarte mult digestia datorită fibrelor insolubile (dar are şi fibre solubile), are proprietăţi antifebrile, ajută în caz de constipaţie. Seminţele de chia sunt folosite de atleţi pentru rezistenţă şi hidratarea pe care le-o oferă, inhibă apetitul, ajutând astfel la scăderea în greutate, scade nivelul colesterolului rău. Capacitatea acestor seminţe de a reţine apa de până la 12 ori greutatea lor le face să prelungeasca hidratarea şi să asigure asimilarea lentă şi continuă a nutrienţilor. Gata.. am zis!
Aceste seminţe nu au nici un gust, şi vor prelua gustul lichidului în care s-au hidratat. Arată ca nişte seminţe de mac iar când le hidratăm, vor căpăta un aspect gelatinos. Mie îmi par super amuzante!
Seminţele de chia se pot consuma în sucuri ( dacă le râşnim) rezultând un nectar delicios sau le putem transforma într-o budincă minunată. Proporţia este de 1 lingură de chia la 9 linguri de apă/suc/lapte vegetal.