De Citit : Recomandări

CEASUL TAU BIOLOGIC?!

| 16 mai

Instinctul de parinte inseamna cunoastere, dezvoltare, grija!

Ceasul biologic este un „mecansim intern” al organismului care controleaza si coordoneaza  desfasurarea numeroaselor functii si activitati interne, cum ar fi schimbarile metabolice, ciclurile de odihna (ciclul cicardian – un ciclu de 24 de ore in desfasurarea proceselor biochimice, fizice si comportamentale ale unor entitati vii).

Chiar daca termenul de ceas biologic se refera la ciclul de functionare a tuturor proceselor ereditare, atunci cand vorbim despre conceptie, el poate devenii un etalon in abilitatea femeii de a concepe/naste, prin generarea hormonilor, proceselelor hormonale, de la pubertate pana la menopauza.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Saint Andrews, regatul unit, a reusit sa masoare pentru prima data variatia in timp privind nivelul de viabilitate al hormonului fertilitatii, la femeile de diferite varste. Scopul cercetarilor a fost descoperirea mecanismului conform caruia functioneaza ceasul biologic si data la care este el programat sa determine incetarea fertilitatii la femeie. Cercetatorii au stabilit ca fiecare femeie isi are ceasul ei biologic propriu, iar investigatiile pot anticipa de la caz la caz limita pana la care organismul mai permite o sarcina. La studiu au participat un numar de 4300 de femei sanatoase de diferite varste, iar In colaborare si cu specialistii universitatilor din Glascow si Edinburgh, s-au comparat comportarea in timp a hormonilor feminini. Rezultatele testelor, privite comparativ, permite determinari precise privind proprietatile hormonale la un moment dat si evolutia lor in timp, astfel se poate afla cata vreme organismul reproductiv mai este apt de conceptie si cat mai dureaza pana in momentul cand se va instala, ireversibil, menopauza. O alta parte a studiului s-a referit la nivelul hormonilor anti-Muller (AMH), indicator care evidentiaza functia ovariana, cat si numarul de celule fertile existente la un moment dat. Si in acest caz s-a demonstrat ca numarul acestora scade dramatic dupa 30 de ani.

Concluzia studiului arata ca, in viitor, femeile vor trebui sa-si cunoasca ceasul biologic, intrucat amanarea sarcinii undeva, mai aprope de „ora X”, inseamna preluarea de riscuri suplimentare, atat pentru femeie , cat si pentru evolutia fetusului.

Azi, tinerii tind sa le ignore ceasul biologic in special datorita lipsei sprijinului financiar necesar conceptiei si cresterii unui copil, dorintei de a face cariera…. si lista poate continua!

Noi femeile avem mai multe optiuni in viata. Te invit sa te gandesti care sunt ale tale!

Gabriela Lupu – medic OG, specialist in infertilitate Vivamed Brasov

image1