De Citit : Recomandări

CÂTEVA MITURI DESPRE VODKA

| 17 octombrie

“Vodka zhizhennia” cum mai este cunoscută vodka, este printre noi de sute de ani şi tot de atâta timp este subiectul multor controverse, care mai de care mai interesante.

Am strâns cele mai vehiculate “dezbateri” legate de acest subiect şi vi le voi prezenta mai jos, pentru a putea face lumină şi în cazul acesta. Să începem:

  1. Vodka nu are gust:

Deşi acest lucru este vehiculat de foarte multă vreme, acest lucru este fals. Vodka are gust. Problema este că sunt foarte puţini oameni care îl pot distinge şi aprecia la adevarata sa valoare. Asta datorită faptului că ai nevoie de nişte calităţi organoleptice ieşite din comun pentru a putea distinge.

  1. Vodka este distilată de sute de ori:

Este adevărat că există multe brand-uri pe piaţă care susţin acest lucru, dar realitatea este alta. O vodka ce este distilată peste 5 ori ar putea ajunge la o puritate mai mare de 95% ceea ce înseamnă că teoretic, ar deveni alcool neutru. Lucrul la care se referă brand-uri când spun acest lucru este faptul că vodka, în timpul procesului de distilare continuă poate trece prin sute de plăci de oţel inoxidabil găurite, dar aceasta este o altă poveste.

  1. Calitatea apei afectează vodka:

Apa este cel mai important ingredient dintr-o băutură distilată iar dacă ea nu este încadrată în anumiţi parametrii, acest lucru s-ar putea reflecta asupra produsului finit. De aceea, majoritatea distileriilor folosesc apă cât mai bogată în minerale şi nutrienţi, care de obicei se află în vecinătatea distileriei unde este produsă. Dacă nu există nici o apă curgătoare care să se încadreze în cerinţele maeştrilor distileri, atunci ea este ori produsă conform standardelor, ori cumpărată. Există persoane special desemnate de controlul calităţii. Aceleaşi persoane cu simţurile foarte dezvoltate, despre care vorbeam mai sus.

  1. Materia primă din care este făcută vodka are un efect notabil asupra aromei:

Este adevărat. Vodka poate fi produsă din aproape orice conţine zahăr sau amidon, în prezent fiind produsă din ingrediente precum cereale, struguri, chiar şi trestie de zahăr. Cu cât materia primă este de o calitate superioară, cu atât va fi şi vodka mai bună. E ca şi cum ai construi o clădire. Dacă nu ai material de calitate, nu va rezista în timp.

  1. Vodka produsă prin distilare simplă este mai bună decât cea produsă prin distilare continuă:

De multă vreme circulă acest mit şi este total neadevărat. Sunt brand-uri de vodka care produc vodka excelentă prin distilare simplă (metoda tradiţională de a produce alcool) dar sunt brand-uri care produc vodka, prin aceeaşi metodă, mai puţin reuşită. Acest lucru se aplică şi pentru vodka care este produsă prin distilarea continuă. Ce are în plus cea din urmă este simplul fapt că distilarea continuă permite producerea unui număr mare de litri de vodka fără a fi nevoie ca procesul să fie întrerupt.

  1. Perioada de odihnire este benefică:

După distilare, înainte de a fi îmbuteliată, vodka este de regulă lăsată pentru o perioadă de timp pentru “odihnire”. În acest timp, toată compoziţia moleculară trece printr-o perioadă de “liniştire” deoarece atunci când alcoolul este amestecat cu apă (se procedează pentru scăderea tăriei alcoolice), reacţionează într-un anumit mod, iar după o perioadă de timp toate moleculele se liniştesc, aşadar este adevărat.

Cam acestea au fost cele mai populare dezbateri legate de vodka, aşa că data viitoare când mergeţi într-un bar, veţi fi mai informaţi şi veţi putea comanda o vodka ca un profesionist. Răcită, bineînţeles.

Mult success,

Mihai