De Citit : Recomandări

Cât de corect mâncăm?

| 04 noiembrie

Ştiu.. veţi spune că este foarte important CE mâncăm. Dar v-aţi întrebat vreodată CUM mâncăm? Mâncăm să trăim, prin urmare, a mânca este un ritual foarte important în viaţa omului. Este foarte important să ne acordăm suficient timp să luăm masa în linişte. Ideal este să avem minim 3 mese zilnic, pentru o dietă echilibrată. Cei mai mulţi dintre noi sar peste micul dejun ca apoi să recupereze aceasta masă înainte de culcare. Mare greşeală!
Pregătirea mesei.
În mod ideal, atunci când mâncăm, trebuie să stăm aşezaţi. Vom aranja masa cu lumânări, şerveţele pufoase, veselă colorată şi muzică în surdină. Mie îmi place să ascult Claude Debussy dar şi muzică de relaxare cu sunete din natură.
Atmosfera trebuie să fie liniştită şi relaxantă. Este de preferat ca masa să fie aşezată într-o încăpere spaţioasă, curată şi aerisită.
Trebuie să evităm să servim masa în faţa televizorului sau a calculatorului, citind ziarul, în maşină, tren sau avion, vorbind la telefon, etc.. Toate acestea ne vor agita şi vom sfârşi prin a mânca mult mai mult decât ar trebui.
Nu vorbiţi! În primul rând, în timpul mesei nu trebuie să vorbim.Tăcerea este nivelul superior în alimentaţia conştientă.
Mestecaţi mâncarea atât cât e nevoie.
Unul din beneficiile unei mese consumate în mod conştient şi relaxat este acela de a mesteca bine mâncarea. Masticaţia este primul stadiu al procesului digestiv pentru toate alimentele solide. Mâncaţi încet şi luaţi cu furculiţa cantităţi mici din mâncare.
Nu vă grăbiţi!
Unele persoane mănâncă foarte repede, altele prea încet. Este bine să găsim un echilibru, dar asimilarea cea mai bună se face când mâncăm încet, liniştiţi.
Sunt ghiftuit!
De cele mai multe ori, minţile noastre par să fie cu zece minute în urma stomacului. Deşi ele sunt pline, continuăm să înfulecăm şi, într-un târziu recunoaştem: "Sunt ghiftuit"
În mod ideal, ar trebui să vă opriţi atunci când stomacul este pe jumătate plin.

Reţetă

Cremă de măsline
150 gr caju hidratat 12 ore
150 gr măsline naturale mici si usor uscate
3 linguri ulei de măsline
1 lingura suc de lămâie
1 caţel de usturoi
1 fir de ceapă verde
Sare şi piper dupa gust

Preparare
Punem în blender caju-ul scurs şi adăugăm apă plată să îi egaleze nivelul. Mixăm 2-3 minute. Adăugăm măslinele fără sâmburi şi restul ingredientelor şi mai procesăm până la omogenizare. Servim pe felii de pâine sau barcuţe de legume.