De Citit : Recomandări

CAMELLIA

| 21 ianuarie

CAMELLIA

Salutare și bine ne-am regăsit în 2016. Sper că 2015 a fost așa cum vi l-ați dorit și vă doresc un 2016 plin de împliniri, zâmbete și voie bună!

O să profit de faptul că încă ne aflăm în prejma sezonului rece și o să abordez un subiect care este foarte comun în această perioadă și anume: ceaiul. Doar oare este ceai adevărat acela pe care îl bem cu toții cu regularitate și cu care am crescut de mici?

Pentru a răspunde la întrebarea aceasta, trebuie să facem o clarificare din start și aceea este faptul că ceaiul este făcut dintr-o singură plantă și anume: „camellia sinensis”. Restul băuturilor de acest tip intră în categoria de infuzii. Așadar, un „ceai” de tei intră în această categorie, precum numeroasele sortimente de fructe, plante pe care le întâlnim la tot pasul.

Lumea ceaiului este una foarte vastă și deși sunt mii de variatăți disponibile, el se împarte în 5 mari categorii: ceai alb, ceai negru, ceai verde, ceai oolong și ceai pu-erh. Diferențele între ele pot porni de la origine, gradul de oxidare al frunzelor și până la modul cum sunt prelucrate.

Atunci când vine vorba de prepararea ceaiului, apa este foarte importantă. Pe lângă sursa ei (trebuie să fie cât mai pură) contează și temperatura. Recomandat ar fi să nu se ajungă la temperatura de fierbere cu care suntem obișnuiți. Dacă temperatura apei este prea mare, riscăm ca toate uleiurile esențiale și toate elementele aromatizante ale ceaiului să se „ardă” astfel pierzându-și din proprietăți.

Timpul de infuzare este unul foarte scurt (maxim 1 minut) iar doar din câteva grame se pot face și 30 de infuzări. Pare ciudat la prima vedere, având în vedere că majoritatea dintre noi suntem obișnuiți cu acel binecunoscut pliculeț, pe care îl aruncăm după prima infuzie.

O altă particularitate cu care am fost obișnuiți este faptul că ceaiul a fost mereu pe lista de alegeri doar când sistemul nostru imunitar a fost slăbit sau când timpul rece și-a făcut apariția însă povestea ceaiului este departe de a fi încheiată.

Timp de sute de ani, ceaiul a fost prezent la mai marile evenimente istorice ale lumii iar socializarea dintre oameni s-a făcut mereu în preajma ceaiului. Există chiar și o zicală în sensul acesta: „Ceaiul dezleagă limbile”!

Așadar, data viitoare când mai mergeți într-un local sau într-o ceainărie, puneți cât mai multe întrebări legate de ceai! Sunt ceaiuri care îți dau o anumită stare, sunt ceaiuri care au anumite efecte curative, sunt ceaiuri care se potrivesc cu anumite personalități, zodii, etc. Nu rămâne decât să le încercați pe rând și să vedeți care vi se potrivește cel mai bine!

Cum spune un vechi proverb japonez: „Omul care nu are în el niște ceai, este incapabil să înțeleagă adevărul și frumosul.”