De Citit : Recomandări

BECLOCKWISE

| 26 aprilie

FB_IMG_1524632753506MAI mult timp pentru… timp.  BeClockWise este Tudor Petrican care în 2010 s-a hotărât să facă ceasuri de perete. Cu mult ajutor, dar cu și mai multă perseverență, acest proiect a evoluat încet ,dar concret într-o colecție de ceasuri de perete și masă descrise prin originalitate, diversitate și inspirație. #decitit intreviul ca să vezi ce frumos trece timpul!

BeClockWise este un proiect pornit din lipsă de timp? Ce rol joacă ceasul în viața ta?

Noi simţim timpul în cele trei momente ale lui: trecutul, prezentul și viitorul. Este felul în care conştientizăm trecerea timpului ce face diferența. BeClockWise este optimismul și bucuria vieții pe care le materializăm în trecut pentru viitorul prezent. Pentru mine, Tudor Petrican,  ceasul are rol de integrare în social. El mă ajută să stabilesc punţi de legătură în timp, cu oamenii din jurul meu.

Cum a arătat primul ceas creat de BeClockWise?

Eram în ianuarie 2010 și de ziua lui de naștere, George a primit cadou un ceas de perete nostim şi personal. A fost realizat cu o tehnică rudimentară, novice, dar muncă de echipă cu prieteni, de la care am învățat multe.

Cu ce se ocupă Tudor Petrican când nu face ceasuri?

Cred că și în vis schimb baterii la ceas. Glumesc! Am încercat să menţin o balanţă cât mai echilibrată între viaţa profesională şi cea personală. Ce am reuşit a fost să le îmbin una cu alta atât de bine, că nu îmi dau seama când începe una și când se termină cealaltă (râde). Îmi place mult viața și profesia mea, pentru că este diversificată. Învăț, ascult muzică, emisiuni radio de cultură, câte un film sau documentar, mai citesc, fac sport, dansez, mă plimb, cunosc oameni, călătoresc, râd, glumesc. Tot ce văd în jurul meu este o inspirație. Chiar azi m-am întors de la săptămâna designului de la Milano unde, pe lângă designul de produs, am căutat să decopăr designul uman, ce ne face pe noi să ticăim. Încerc experienţe noi, prin care să mă cunosc, învăț să fiu un om mai bun.

Cu ce fel de idei se întâlnește BeClockWise în viața de zi cu zi? Cum alegi modelele pe care le creezi?

Educație, evoluție, seriozitate, respect, empatie, iubire, relaxare și multă joacă pe o parte și fantezie, dezvoltare, inovație, reciclare, hărnicie și profesionalism pe de altă parte. Sunt valori pe care le cultiv în viața de zi cu zi și în relația cu clienții BeClockWise.

Că a venit vorba de clienți, există o comunicare deschisă și o bună parte din modele realizate sunt în colaborare cu ei.

Cât durează o discuție pe un model de ceas până ajunge să audă ticăitul final ?

De la discuțiile preliminare, până să intre ceasul în producție, pot fi câteva ore sau câteva zile. Este în funcție de materiale necesare. Nu pot să merg la primul BMW să-i iau volanul și nici inoxul nu se sudează de pe o zi pe alta. Iar, pentru altele nu s-au inventat materiale… încă.

Clienții BeClockWise sunt colecționari de ceasuri sau dependenți de timp?

Mai mult sau mai puțin, cu toții suntem dependenți de timp, dar în aceeaşi măsură şi de frumos. Am întâlnit persoane care adoră ceasurile şi când le-au descoperit pe cele realizate de noi au achiziţionat ceasuri pentru ei, prieteni, familie sau ne-au făcut reclamă. Unul dintre cele mai minunate lucruri este când clientul este recurent, înseamnă că am oferit calitate. Astfel devine şi el colecţionar, nu doar de ceasuri, ci și de frumos.

Care sunt temele preferate de tine pentru realizarea unui ceas?

Ador spontaneitatea. Găsesc în ea o inocență pe care nu vreau să o pierdem. Îmi plac obiectele care și-au pierdut utilitatea pentru care au fost construite. Ideea de upcycling și astfel ele primesc o nouă viață. Fiecare ceas are povestea lui și vreau să o dau mai departe.

Încotro se îndreaptă BeClockWise, ținând cont că în ziua de azi totul e pe repede-înainte?

Spre muncă! Pentru succes trebuie să muncești mult și bine. Repede-înainte…nu vezi mare lucru și nu te poți bucura de drum, ba chiar, cum zice proverbul, „graba strică treaba”. Trebuie să ne adaptăm la schimbări, dar să păstrăm un ritm adecvat, să nu ne autodistrugem. Ceasurile noastre exprimă toate acestea. De asemenea, sunt fascinat unde a ajuns tehnologia. BeClockWise caută să inoveze. Caut să cunosc artiști, meseriași, designeri, programatori sau electroniști care își doresc să țese meseria lor cu tic-tac-uri.

Dacă Tudor ar fi un ceas de perete cum ar arată el?

Două mâini, două picioare, 185 cm înălțime, ochi albaștri. Ți-ar zice cât este ceasul, chiar și după alte fusuri orare. Ar  fi un ceas de perete smart, care va ști când îți trebuie o pauză sau timp liber, pentru ceea ce îți face plăcere. Cu măsură.

background ceas-de-perete-george Ceas-de-perete-Windows-10-vedere-laterala Ceas-natura DSC03647 Mers-ciudat 24Fun_Brasov_ed327_A_pag3