De Citit : Recomandări

BĂUTURA MICĂ DE LA ŢARĂ

| 16 mai

O găsim pe toate meniurile. Este acolo, în văzul tuturor dar de cele mai multe ori nu o băgăm în seamă. Suntem preocupaţi cu multe alte lucruri, cu socializarea, cu viaţa noastră cotidiană şi nu avem timp să o observăm. Ea stă acolo, simplă, frumoasă, răcoroasă, gata să ne satisfacă setea şi să ne aducă buna dispoziţie.

Dacă nu aţi ghicit până acum despre ce vorbesc, o să vă dau câteva indicii:

* este cocktail-ul reprezentativ pentru Brazilia;

* este unul dintre cele 7 cele mai populare cocktail-uri din lume;

* este format doar din 3 ingrediente simple.

Nici acum? Ok. Este vorba despre “Caipirinha” (se citeşte “cai-pi-rii-nia”), o băutură ce la prima vedere pare simplă, însă foarte complexă în arome şi asta se datorează în mare parte distilatului de bază!

“Cachaça” (se citeşte “ca-sa-şa”) este o băutură distilată din trestie de zahăr, mai exact din sucul proaspăt stors. Deşi este confundată de multă lume cu verişorul ei primar, romul, în realitate sunt două băuturi diferite, romul fiind distilat din melasă, un produs obţinut prin rafinarea trestiei de zahăr.

Deşi înainte “cachaça” era considerată o băutură destinată sclavilor şi a celor cu o situaţie materială precară, astăzi a ajuns să fie un simbol al mândriei braziliene, fiind cea mai consumată băutură distilată din interiorul Braziliei, cu un consum aproximativ de 11,5 L pe cap de locuitor.

De obicei, ea este savurată simplă sau cu gheaţă, sub căldura toridă a soarelui Brazilian dar există şi numeroase cocktail-uri răcoritoare bazate pe acest produs cum ar fi “caipirinha”.

“Caipirinha” se poate prepara în două moduri, unul specific zonei braziliene, cu un mod interesant de amestecare al ingredientelor, numit “Brazilian shake” dar şi în stil European, acest stil care este prezent în majoritatea barurilor din Europa şi pe care îl voi exemplifica mai jos.

Pentru a prepara “Caipirinha” ai nevoie doar de 3 ingrediente de bază: zahăr brun, lime proaspăt şi cachaça. Procedeul este uşor de făcut şi oricine îl poate face, fără prea mari greutăţi:

* luaţi lime-ul, tăiaţi capetele iar apoi secţionaţi-l în 4, după care il puneţi într-un pahar mediu;

* adăugaţi 2 linguriţe de zahăr brun peste el (dacă folosiţi zahăr “demerara” este şi mai bun);

* cu un “muddler” sau un pisălog, presaţi bine până ce sucul din lime este bine extras;

* adăugaţi o porţie sănătoasă de cachaça. În cazul de faţă aş recomanda una făcută în stil artizanal, cum ar fi “Novo Fogo” (Noul Foc);

* umpleţi paharul până sus cu gheaţă “crushed” şi amestecaţi uşor cu lingura până ce se dizolvă tot zahărul brun;

* completaţi cu gheaţă, adăugaţi decorul (o felie de lime) şi sunteţi gata!

 

Spor la (de)gustat,

Mihai Fetcu