De Citit : Recomandări

BARMANUL – PERSONAJUL SUPREM

| 04 mai

Salutare!

De ceva vreme încoace sunt întrebat mai mereu dacă este greu să fiu barman şi cu acest lucru în minte am decis să fac un mic articol pe tema aceasta.

Ca să răspund tuturor întrebărilor, este greu să fii barman! Este uşor să ajungi barman, dar este mai greu să rămâi barman. Cel puţin unul de calitate… Dacă vrei să profesezi în domeniul acesta, te duci, faci un curs de calificare, ai luat diploma şi eşti aranjat! Te poţi numi barman, doar că asta nu te face barman…

Vedeţi voi, pentru a fi barman, este nevoie de mult mai mult! Trebuie să fii o parte psiholog, o parte mixolog, o parte star rock. Mai departe, ai nevoie de un caracter onest si de o personalitate puternica!

Din acest motiv, cu regret o spun, dar nu oricine poate fi barman. Oricine poate să lucreze în spatele barului, dar nu oricine poate să conducă barul.  Pentru a conduce barul ai nevoie de nişte trăsături organizatorice ieşite din comun, să fii un matematician iscusit, să fii un atlet desăvârşit şi să fii cel mai bun “om de servici” posibil.

După ce ai îndeplinit toate aceste criterii, atunci poţi să îţi îndrepţi atenţia către băuturi. Dar înainte de a le prepara, trebuie să le cunoşti, să le studiezi, să le întelegi, să le miroşi, să le guşti, să le simţi, să le visezi, să le (re)creezi!

Aici intervine partea interesantă! Deşi mulţi ar crede că dacă pui nişte “chestii” într-un pahar, rezultă un cocktail, lucrurile nu sunt atât de simple. Sunt zeci de variabile pentru a crea un cocktail bun, dar pentru a crea unul extraordinar este nevoie de un al 6-lea simţ! În cazul nostru, simţul ospitalităţii, care de cele mai multe ori este neglijat!  Acest simţ trebuie “şlefuit” dacă vrei să răzbeşti în domeniul acesta! Odată pus la punct acest aspect, doar cerul este limita atunci când vine vorba de creat băuturi!

Cam acestea sunt în linii mari, calităţile şi abilităţile pe care trebuie să le îndeplinească un barman! Vă las pe voi să judecaţi de acum încolo dacă este uşor sau greu să fii în acest domeniu!

Până una alta, o să profit de apropierea Sărbătorilor Pascale şi am să vă las o reţetă, numa’ bună de savurat acasă, împreună cu cei dragi!

Spor la (de)gustat,

Mihai J

Easter Sangria

Pahar: vin roşu, plin cu gheaţă cuburi

Decor: căpşuni proaspete, afine şi mentă

Metodă: build (se contruieşte direct în pahar)

Ingrediente:

30 ml lichior de rubarbă

10 ml suc proaspăt de lămâie

60 ml nectar de coacăze negre

Top vin roşu demisec

Mod de preparare: Adăugaţi toate ingredientele împreună cu gheaţa într-un pahar de vin roşu, amestecaţi uşor, adăugaţi decorurile şi serviţi cu dragoste!