De Citit : Recomandări

BALUL ROTARY KRONSTADT 2017

| 08 mai

 

Dragi prieteni,

Povestea Primei Școli Românești continuă!

De data aceasta, momentul ales pentru o nouă filă de poveste este joi, 8 iunie 2017, ora 19.00, când va bate gongul pentru deschiderea „Balului de Absolvire al Primei Școli Românești”. Domnițele și domnii sunt invitați la Hotel Kronwell din Brașov.

 Amfitrionul acestui eveniment caritabil, Clubul Rotary Brașov Kronstadt, își propune anul acesta, cu ajutorul Dumneavoastră, să digitalizeze arhiva de carte a Muzeului Prima Școală Românească.

Campania noastră, intitulată:  „TRECEM HOTARE, PRIN DIGITALIZARE! Cu un leu salvați o pagina de patrimoniu cultural!” va da acces oricărui om, din orice colț de lume, la manuscrisele și documentele unice ale Primei Școli Românești. Astfel, aducem trecutul în viitor, ca să obținem un schimb de informații real, la nivel global.

Arhiva Muzeului Prima Școală Românească cuprinde peste 4000 de manuscrise unice sau foarte rare și peste 30.000 de documente vechi. Așadar, împreună putem salva sute de mii de pagini de patrimoniu cultural. Împreună putem ajuta ca acest leagăn al culturii naționale și universale să fie cunoscut pe măsura importanței sale.

Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului este simbol al identității noastre naționale. Aici este locul unde a început povestea primelor cărti tipărite în limba română, mai întâi religioase și apoi laice. Este locul unde a slujit ca dascăl Anton Pann și a fost elev Titu Maiorescu. Unde ciracii, elevii din acele vremuri, învățau pentru a deveni dascăli, notari sau preoți. În arhiva școlii se păstrează tipărituri unice din centrele importante ale culturii europene. Așa se face ca aici găsiți Prima Tipăritură în Limba Slavă din lume și tot aici se păstreaza Prima Biblie a Rușilor. Aici sunt toate bibliile tipărite în limba română și tot aici se află un Codex Aureus, scris pe piele de ied nenascut, a cărui valoare este inestimabillă. În lume mai există un singur exemplar asemănător, în biblioteca de la Oxford. Aici sunt primele manuale după care au învățat românii la școală. Cel mai vechi descoperit este un Omiliar, datat din secolele X- XII, semn ca școală funcționa cu cel puțin două secole înainte de atestarea sa documentară.

Pentru toate acestea și multe altele, merită ca împreună să facem din salvarea și promovarea Primei Școli Românești un obiectiv care să depășească granițele țării. Și dacă ne gândim că doar o treime din arhiva muzeului a fost cercetată până acum, avem un motiv în plus să spunem că Prima Școală Românească are încă un  potențial imens cultural de oferit lumii întregi.

Digitalizarea unei pagini de carte costă, în medie, 1 LEU. De aceea, sprijinul pe care vă rugăm să ni-l oferiți nu va fi măsurat de această dată în bani, ci în pagini de patrimoniu cultural salvat!

Pe lângă digitalizarea arhivei ne propunem să organizăm în acest an o tabără de vară, dedicată elevilor între 10 și 14 ani, cu tema: „Evoluția mijloacelor de comunicare în masă, de la tiparniță la facebook și twiter”.

Pentru cei care vor trece pragul Muzeului Prima Școală Românească, pregătim o replică a tiparniței diaconului Coresi ( originalul se află și el expus în muzeu) unde vizitatorii își pot tipări propriile texte-amintire.

Zeci de mii de oameni  s-au alaturat deja campaniei noastre pe facebook „Rotary susține Prima Școala Românească”. La balul de anul trecut, toți cei 17 700 de lei colectați au fost donați pentru repararea acoperișului arhivei Primei Școli. Prin munca şi donaţiile exclusive ale membrilor Rotary Kronstadt și ale nașilor noștri de la Clubul Rotary București OCTO, am innoit site-ul Primei Şcoli cu o grafică prietenoasă şi un tur virtual 360. Totodată, am realizat, printr-o agenţie de publicitate, primul spot video profesionist de promovare a Muzeului Prima Şcoală Românească, în limbile română şi engleză. În prima lună de la lansarea campaniei “Cuvântul tău”, spoturile au strâns peste 30 de mii de vizualizări numai pe facebook, iar interesul pentru povestea spusă de ele continuă. https://www.youtube.com/watch?v=OCWWHHZXb2o

În acest efort de promovare a Primei Şcoli ni s-au alăturat personalitati importante din lumea muzicii, teatrului, operei sau din domeniul academic. Printre ei se numără compozitorul si interpretul Adrian Daminescu, actorul Constantin Cotimanis, vedetele Bianca Brad, Laura Cosoi, interpreta Carmen Radulescu, balerinii Alexandra si Adrian Scriminț, micuţele vedete ale Asociației Kids Music Production și mulți altii.

Participanţii la ediția din acest an a Balului de Absolvire al Primei Școli Românești vor avea parte de numeroase surprize. Licitația organizată cu acest prilej va fi prezentată de colegul nostru, Dorian Lungu, iar obiectele scoase la vânzare vor fi exclusiv cu specific tradițional românesc.

Dress code recomandat: „Black Tie”

Pentru PRESA: vă rugăm să confirmați prezența la numărul de telefon : 0746.561.368 (Doina Teglaș) până în data de 30 mai 2017.

Vă aşteptăm la bal!

Cu mulțumiri,

Președinte Club Rotary Brașov Kronstadt,

Ruxandra Coc

Invitatie_bal_rotary_prima_scoala (4)