De Citit : Recomandări

Avocado – un superaliment!

| 18 noiembrie

Cu toţii am trecut prima dată pe lângă raftul din supermarket doldora cu nişte fructe verzi, tare asemănătoare cu perele noastre.. doar că nu erau pere. Pe etichetă scria Avocado. Cu siguranţă am ridicat din sprânceană întrebându-ne ce o mai fi si fructul ăsta cu coajă grujoasă şi neprietenoasă. Am mers mai departe, spre raftul cu mere, atât de familiar nouă.
Aşa s-a întâmplat în cazul meu. După o vreme am început să văd imaginea acestui fruct pe tot felul de creme şi geluri de duş. Mi-am zis că e interesant şi ar merita să cumpăr o dată să văd cum e. Ţin minte că am fost într-un market imens şi am cumpărat bucuroasă un astfel de fruct. Am ajuns acasă şi i-am curăţat coaja cu cuţitul. L-am tăiat în două şi am fost dezamăgita de sâmburele mare.. Mă gândeam uite domne câtă risipă.. şi mai este şi scump pe deasupra. Apoi am tăiat o felie si am mâncat-o. Are sens să vă spun că avocado era necopt şi gura mi s-a făcut “pungă”. Biac! Parcă avea gust de săpun. De nu era o matuşă să îl mănânce aşa (necopt!?!) îl aruncam la gunoi.
Mai târziu am aflat că trebuie să îl laşi la copt câteva zile. Căci el vine de peste mări şi tări şi este cules înainte să dea în pârg. Am mai dat iată o şansă acestui fruct. L-am aşezat pe masa în bucătărie şi l-am lăsat la copt, vreo 2 săptămâni!!! S-a făcut sărăcuţul în toate culorile posibile. A ajuns la coşul de gunoi. Of of, măi măi..
Apoi am devenit vegană. Şi tot citeam de avocado că este un fruct minune, denumit şi “untul vegetarienilor”. Am luat din nou. Şi de data asta s-a copt cât trebuia. Avocado este bun când apeşi uşor cu degetul şi e puţin moale, exact ca plastilina! Să fiţi atenţi însă când îl cumpăraţi să nu fie lovit sau să aibă pete pe el. Ei, de atunci sunt cea mai bună prietenă a avocado-ului şi cel puţin o dată pe săptămână mănânc câte unu.
Câteva date tehnice: Avocado este recunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, antiinflamatoare, de protejare a ficatului şi de scădere a nivelului glicemiei şi colesterolului. Fructele de avocado conţin 2% proteine, 1,6% zaharuri, potasiu, calciu, fosfor, magneziu şi vitamine (A, B, C, D, E, K)
Ce mai staţi? Fuguţa la raftul cu avocado!

Guacamole

1 avocado copt
1 lingura zeamă lămâie
1 căţel de usturoi
1 fir de ceapa verde
1 praf de sare marină
1 praf de chilli (opţional)

Se taie avocado in două. Se scoate sâmburele şi apoi cu ajutorul unei lingure se scoate pulpa fructului. Se pisează cu furculiţa până la obţinerea unei creme fine. Se adauga restul ingredientelor tăiate mărunt şi se serveşte pe felii de legume sau pâine. Poftă buna!