De Citit : Recomandări

AIDA

| 04 martie

Salutare,

 

Dupã cum ţineţi bine minte, tura trecutã am vorbit puţin despre Ada Coleman, cea mai faimoasã femeie barman din toate timpurile. De data aceasta, vreau sã vorbim puţin şi despre cea mai cunoscutã femeie barman de la noi din ţarã şi anume Aida Ashor!

 

Chiar dacã dupã nume nu pare a fi româncã, adevãrul este cã este nãscutã şi crescutã în România. La Iaşi mai exact, locul de unde a început ascensiunea ei profesionalã care a culminat cu câştigarea titlului de cel mai bun barman din ţarã în anul 2013. Aţi citit bine, Aida este campioana României! Singura fatã care a reuşit sã intre într-un domeniu „al bãrbaţilor” şi pe care a reuşit sã-l cucereascã prin forţele proprii. Cum a reuşit? Vedem mai jos, în acest mini interviu pe care l-a acordat pentru 24 Fun Braşov:

 

  1. Bunã Aida şi mulţumim pentru timpul acordat. Spune-ne, cum ai început şi de ce ai ales sã lucrezi în bar?

 

Bunã şi mulţumesc de invitaţie! Am ales sã lucrez în bar în urma unui curs de barman pe care l-am început în Iaşi, din dorinţa de a învãţa sã prepar cocktailuri acasã. M-am îndrãgostit de bar în timpul perioadei de practicã pe care am făcut-o într-un pub din Iaşi. Mi-a plãcut în spatele barului, m-am simţit ca pe o scenã în care partea de socializare şi comunicarea cu oaspeţii are cel mai important rol! Am descoperit apoi latura artisticã a cocktail-urilor care m-a fãcut sã gãsesc în „bartending” exact ceea ce se potrivea cel mai bine cu starea mea şi cu felul meu de a fi şi a vedea lumea.

  1. Crezi cã barul este un mediu destinat bărbaţilor?

Cred cã barul a FOST un domeniu destinat bărbaţilor! Astãzi, privesc cu o mare bucurie cum prezenţa femeilor în bar a schimbat „starea” „bartendingului”. Consider cã prezenţa femininã în bar aduce o altã dimensiune „bartending-ului”; se pune un accent mai mare pe simţire şi pe artã şi este un mare beneficiu adus bartending-ului pentru cã o bãuturã pune un accent mai mare pe simţuri şi experienţe decât pe simplul rol de „amorţire” al simţurilor.

  1. Care au fost cele mai mari obstacole ale tale pe care le-ai întâlnit în bar?

Cel mai mare obstacol pentru mine a fost cerinţa de putere fizicã. Mi-a fost foarte greu sã mã angajez la început pentru simplul fapt cã nu pot sã „car” navete de bere, sucuri şi altele…

  1. Dar satisfacţii?

Cea mai mare satisfacţie pe care am simţit-o şi pe care o simt în bartending este bucuria oaspeţilor care calcã pragul barului a carui gazdã sunt eu. Comunicarea cu ei, bucuria de a crea bãuturi inspirate de fiecare oaspete în parte şi bucuria din ochii lor atunci când imi mulţumesc pentru experienţa pe care au trait-o!

  1. Ce mesaj ai pentru domnişoarele/doamnele care vor sã ia calea barului?

Ce aş dori sã le spun fetelor care viseazã sã intre în lumea barului este sã nu paşeascã în aceastã lume frumoasã cu paşi timizi! Dimpotrivã, dacã simt o pasiune pentru bar, sã aibã încredere în ele, sã studieze şi sã experimenteze!

  1. Ne dai o reţetă pt 8 Martie?

 

Pentru 8 martie aş alege o reţetã cu arome florale! O linguriţã de dulceaţã de trandafir, aş adãuga 10 ml de sirop de vin roşu condimentat (scorţişoarã, cuişoare, cardamom, vanilie şi nucşoarã) fãcut în casã pentru a exprima pasiunea ce trãieşte în fiecare femeie, o linguriţã de cremã de oţet balsamic pentru a balansa dulceaţa bãuturii şi o porţie de rom învechit. Recomand Atlantico Private Cask, un rom din Republica Dominicanã ce ne-ar trimite cu gândul la tãrâmuri exotice, cu iz de poveste romanticã.

 

Aşadar, dacã cineva are cea mai micã îndoialã cã fetele nu pot reuşi în spatele barului, avem dovada clarã cã tot ce ai nevoie pentru a reuşi (în orice domeniu) este nevoie de muncã, pasiune şi dorinţã!

Mult succes,

Mihai Fetcu