De Citit : Recomandări

AGAVE TEQUILIANA WEBER

| 03 aprilie

Agave Tequiliana Weber

Sau mai pe scurt, tequila! Este cineva de aici care nu a băut niciodată acest distilat?
Această băutură pe care o descoperi prin perioada liceului și care nu îți dă pace nici măcar atunci când ajungi la maturitate?
De ce se întâmplă asta? De unde această obsesie pentru acest distilat Mexican? Să fie din cauza ritualului de servire? Să fie din cauza contextului social? Să fie pură curiozitate?
Oricare motiv l-aţi alege pentru a consuma tequila, sfatul meu ar fi să vă consultaţi cu barmanul! Există foarte multe brand-uri de tequila contrafăcute pe piață care vă vor da dureri de cap (garantat) a doua zi, lucru ce ar putea să vă împiedice să o mai consumaţi cu altă ocazie.
De ceva vreme încoace, această băutură a ajuns să fie din ce în ce mai ocolită din cauza aceasta şi cred că acest lucru este puţin nedrept. Dacă este „manevrată” corespunzător, tequila poate fi cel mai bun lucru care vi s-a întâmplat vreodată, dar ţineţi minte: tequila de calitate.
Tequila își trage numele de la oraşul Tequila din Mexic, epicentrul plantaţiilor de agave. Se produce exclusiv din planta „blue agave” şi deşi frunzele sunt asemănătoare cu ale cactusului, nu face parte din aceaşi familie. Biologic vorbind, se înrudeşte mai mult cu plantele de aloe vera.
Deşi se vehiculează foarte mult că ar avea un vierme înăuntru, acest lucru nu este adevărat! Mezcalul, alt distilat mexican făcut din agave (dar nu blue agave) este responsabil pentru acest lucru. Este pur o chestie comercială pentru a ascunde gustul inferior al distilatului.
Ce face diferenţa între o tequila de calitate superioară şi una inferioară? Conţinutul de agave. Majoritatea pe care le întâlnim în cluburi sunt 51% agave, ce înseamnă că restul procentajului este dat din distilarea zahărului provenit din alte surse. În schimb, cine încearcă o tequila 100% agave, cu siguranţă nu se va mai întoarce la cea mixto. (51% agave) Este atât de preţuită în Mexic, încât atunci când te duci şi ceri aşa ceva în barurile de acolo, o primeşti servită într-o flută de şampanie!
Vorbeam mai devreme de ritualuri de servire. În Mexic, tequila se bea simplă (straight) ori cu sangrita, un mix proaspăt format din: suc de roşii, sare, piper, suc de portocale, grenadine, sos tabasco şi sos worchestershire, sub formă de shot-uri. Comanzi o tequila şi primeşti douã pahare: tequila + sangrita. Uneori poţi cere şi un „Bandera” o băutură ce constă în 3 pahare de shot, fiecare umplute cu: tequila, suc proaspãt de lime şi sangrita, aranjate în aşa fel încât să semene cu steagul Mexicului.
La noi nu prea a prins modul acesta de servire iar modurile în care se serveşte este următorul:
* tequila silver (ne-maturată) servită în pahar shot cu o felie de sare şi lime.
* tequila gold/joven abocado (o subcategorie, învechită puţin cu adaos de caramel) servită în pahar shot cu o felie de portocală şi scorţişoară.
Dacă vorbim de cocktail-uri, nu putem să ignorăm cea mai populară băutură preparată cu acest distilat şi anume Margarita, compusă din tequila silver, triplu sec şi suc proaspăt de lime. Preparat în shaker şi strecurat într-un pahar de tip „margarita”, având ca decor sare glazurată pe jumătate din buza paharului şi o felie de lime: o minunăţie!
Oricare din aceste moduri de a savura tequila alegeţi, nu uitaţi să o consumaţi responsabil şi pe cât posibil încercaţi să evitaţi mărcile „low-cost”. Mai bine savuraţi un pahar de tequila de calitate decât 3 care v-ar putea produce probleme!
Spor la degustat,
Mihai