De Citit : Recomandări

ADA

| 21 februarie

Salutare,
Având în vedere cã în sfârşit soarele s-a hotãrât sã ne zâmbeascã şi ne îndreptãm uşor spre sezonul nostru preferat, am zis sã profit de ocazie şi dacã tot urmeazã sã intrãm în „luna femeii”, o sã vorbesc un pic despre un subiect uşor delicat: rolul femeilor în industria ospitalitãţii.
Aceast articol este despre doamne şi domnişoare! Despre cele care se luptã în fiecare zi pentru a ocupa un loc în spatele barului, un loc considerat de mult a fi destinat bãrbaţilor. Când spun luptã, vorbesc la propriu! Este un fapt ştiut „din bãtrâni” cã fetele trebuie sã munceascã de douã ori mai mult decât ceilalţi, tocmai pentru a avea aceleaşi drepturi. Cred cã acest lucru este valabil în toate domeniile, însã eu o sã ma concetrez pe cel din lumea barului.
Meritã toate aplauzele noastre toate colegele noastre care nu s-au dat bãtut şi acum ocupã locuri fruntaşe prin barurile din ţarã dar şi din afara. Bravo lor, pentru cã nu s-au lãsat intimidate de o industrie „a bãrbaţilor”! Bravo lor pentru cã deşi în ciuda condiţiilor, s-au încãpãţânat sã rãmânã acolo pentru a putea oferi oaspeţilor o experienţã ineditã! Bravo lor!
Dacã sunt şi fete care vor sã înceapã acest drum lung al barului, dar n-au curaj, atunci vã invit sã parcurgeţi urmãtoarele rânduri scrise despre o fatã barman foarte cunoscutã la nivel internaţional şi care este prezentã în orice bar care respectã cultura cocktail-ului..
Ada „Coley” Coleman este cea mai cunoscutã şi respectatã femeie barman din toate timpurile. A început sã lucreze în spatele barului în anul 1899, într-un club de golf unde a început sã deprindã toate trãsãturile unui barman profesionist. Avea un talent înãscut în relaţionarea cu oamenii iar bãuturile ei erau fãrã doar şi poate, unele dintre cele mai bune ale vremii respective. Au devenit atât de faimoase, încât într-o zi a primit oferta de a lucra ca barman şef la celebrul hotel Savoy ce fusese deschis de cãtre celebrii pionieri ai ospitalitãţii Louis Escoffier şi Karl Ritz. (fondatorul Ritz Carlton).
Ca sã vã faceţi o idee, o ofertã ca aceea, era egal ca şi cum ai câştiga la loto în zilele noastre. Din 55 000 de barmani înregistraţi câţi lucrau în acea perioadã în Anglia, doar 147 erau femei, iar una dintre aceste femei era Ada Coleman.
Hotelul Savoy este unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din lume iar programul de bar este unul excepţional. De când s-a deschis şi pânã astãzi au fost doar 6 barmani şefi, fiecare dintre ei, întinzându-şi „mandatul” pe decenii întregi. Ada a fost unul dintre ei, fiind singura femeie ocupând aceastã funcţie din istoria hotelului. A fãcut bãuturi pentru nume celebre precum Mark Twain, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich şi multimilionarul Jim „Diamond” Brady.
Era atât de popularã în acea vreme, încât numeroase regalitãţi îi aduceau cadouri scumpe sau chiar îi lãsau sume de bani prin testament.
Ceea ce o caracteriza nu era stilul de lucru ci personalitatea ei. Abilitatea ei de a-şi face oaspeţii sã zâmbeascã, de a interacţiona între ei şi de a le oferi în final o experienţã. Acest lucru este esenţial dacã vrei sã iei ca direcţie lumea barului şi din fericire tot mai mulţi barmani îşi dau seama de asta.
A rãmas în istorie ca una dintre cele mai cunoscute femei barman din lume, iar una din creaţiile sale, un cocktail pe nume „Hanky Panky”, preparat pentru celebrul actor de comedie şi muzician: Charles Hawtrey, este prezent in majoritatea barurilor de pretutindeni.
Acest cocktail format din gin, vermut roşu şi bitter din plante, nu este deloc o bãuturã slabã, ba din contrã, ocupã locuri fruntaşe în ceea ce înseamnã alcoolemia, alãturi de bãuturi cunoscute precum Martini şi Manhattan. Astãzi, nici un meniu de bar nu este complet fãrã aceastã bãuturã!
Aşadar fetelor, nu mai staţi pe gânduri, mergeţi şi trãiţi-vã visul! Dacã Ada a putut, cu siguranţã veţi reuşi şi voi!
Mult succes!
Mihai Fetcu