De Citit : Editoriale

Rromii discordiei europene

| 22 septembrie

Sunt peste zece milioane in Europa, se spune ca o duc greu, dar nimeni nu face mare lucru pentru ei.

In schimb cei douazeci de mii de rromi din Franta l-au scos din tatani pe presedintele Sarkozy si au bagat zazanie in Uniunea Europeana. Confruntat cu criza si cu diferite “afaceri” necurate, presedintele Sarkozy si-a vazut cota de popularitate in cadere libera. Si ce si-a zis el? Ia sa agitam sperietoarea preferata a francezilor, problema securitatii publice. Zis si facut, seful statului francez a profitat de niste incidente minore ca sa-si arate muschii, intinzand un deget acuzator spre rromi.

Ce-i drept, desi nu extrem de numerosi, acestia sunt din ce in ce mai vizibili in orasele din Franta si nu ofera o imagine placuta. Pentru ca cersesc, uneori in mod agresiv, mai si fura, si pentru ca traiesc in conditii mizerabile, de cele mai multe ori fara apa si electricitate, in caravane vai steaua lor, sau in tabere improvizate pe sub poduri. La adapostul legislatiei, atat franceza cat si europeana, guvernul de la Paris a continuat sa faca ce facea si mai inainte, sa-i dea afara pe rromi, de multe ori propunandu-le o recompensa de mizerie: 300 de euro pe cap de adult si cate 100 de puradel. Opozitia franceza si unii europeni au inceput sa maraie, aratand ca retorica populista a autoritatilor franceze miroase urat, a intoleranta si rasism, amintind chiar, pentru unii eurodeputati, de propaganda de tip fascist.

Si lucrurile ar fi mers tot asa, daca nu s-ar fi descoperit o circulara din ministerul francez de externe in care rromii erau citati in mod explicit, ca tinta favorita a expulzarilor. Comisia europeana a fost obligata practic sa ameninte Parisul cu sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei europene, Sarkozy s-a certat cu Barroso si a incercat sa o discrediteze si pe Merkel, iar acum asteptam continuarea programului de circ.