De Citit : Editoriale

Rasturnela de situatie

| 24 iunie

Stiti povestea vanatorului vanat sau a stropitorului stropit? Ei bine, aici am ajuns!

Vocea sergentului se sumeteste ca o ciocarlie in pragul diminetii. E drept, si pistolul (al doilea pistol, in povestea noastra) e un sprijin decisiv. Numai locotenentul nu pare sa inteleaga nimic. E drept, nici asistenta nu e mai dumirita. Toti, de la nea Tomita pana la betivul care-si sirota berea, au ridicat mainile, cum nu se intamplase in cazul motociclistului. Acesta din urma isi fereste privirile cuprins de o frica rau prevestitoare. Un Makarov e o arma de temut in mana unui soldat! Poate rani pe cineva! In continuare, locotenentul cu fata (tot mai) rosie pare sa nu priceapa. Ar vrea sa puna si el mana pe pisol, sa-l execute pe loc pe nemernic… Dar Makarovul se agita amenintator:

— Domnule locotenent, nicio miscare! Am ordin sa trag daca va impotriviti.
— Tradatorule! O sa te manance Curtea Martiala! Cetateni, dezarmati elementul ostil, organul dezorganizat!
Adunarea nu lasa mainile-n jos, doar filozoful nostru clatina din cap. Sergentul pricepe. E nevoie de o explicatie. Vocea care nici nu exista o ia la vale:
— Comandantul m-a trimis in misiune, domnule plutonier major. A auzit apelul dumneavoastra, dar m-a insarcinat pe mine cu supravegherea. Avea o banuiala in legatura cu domnul locotenent aici de fata (cu un gest scurt, si-a dus mana rasfirata la tampla si a fluturat-o sugestiv). Din toate misiunile se intorcea rosu ca un rac si adormea bustean imediat.

— Minciuna in fals!
— Nu numai atat, dar disparea munitie si dispareau suspecti. O rusine pentru unitatea noastra.
Mai tineti minte cazul spargatorului care spurca apartamentele?
— Nu ma-nnebuni, se aude vocea lui Virgil, strabatand ca o cometa confesiunea sergentului.