De Citit : Editoriale

Project Gutenberg

| 15 septembrie

Un calugar al culturii

Desi traim intr-o civilizatie a vizualului prezent peste tot, oamenii raman indragostiti de scris. Abilitatile de a tasta in viteza pe computer sau pe ecranul tactil al smartphone-ului sunt deosebite la tanara generatie. Volumul de conversatie pe e-mail, messenger, retele sociale este urias. Consumul de informatie scrisa, de asemenea. Tablet PC-urile, datorita aplicatiilor reusite care ruleaza volume in format electronic aduc o noua viata cartilor: via Internet si cu un card bancar, poti avea cam orice volum de oriunde din lume, in cateva minute, pe ecranul unui device electronic compatibil.
Cartea traieste noi sperante, iar amurgul ei ca existenta – prezis de unii pesimisti – a fost amanat sine die. Conceptul de carte in format electronic, e-book, a devenit unul de succes si datorita unui pionier in domeniu, americanul Michael Stern Hart. Cu decenii inainte de raspandirea Internetului, Hart a trait o revelatie. In 1971, ca proaspat student, se bucura de privilegiul de a avea accces la computerul Universitatii Illinois (va inchipuiti, o masina uriasa, primitiva si deloc performanta in comparatie cu standardele de astazi).
In ziua de 4 iulie, a primit de la magazinul de unde isi cumpara de mancare o copie a Declaratiei de Independenta. A cules-o cuvant cu cuvant in computerul universitatii. Prima carte electronica se nascuse deja. Inceputul fusese facut. Au urmat Biblia si operele lui Shakespeare.
Dupa 40 de ani, Proiectul Gutenberg – asa cum si-a denumit Stern activitatea, in onoarea inventatorului tiparului – a adunat in format electronic 33.000 de carti in 60 de limbi, care pot fi descarcate gratuit. Pentru a realiza aceasta uriasa biblioteca digitala, Michael Stern Hart a dus o viata austera si dedicata in totalitate proiectului. Un calugar al culturii, asadar. S-a stins din viata saptamana trecuta, la 64 de ani.
www.victorkapra.ro