De Citit : Editoriale

Frankenburger

| 07 august

Viitorul culinar

Zilele trecute, experti culinari au degustat intr-un show TV live prima chiftea preparata din carne artificiala, crescuta in laborator. Celule stem preluate de la o vaca reala au fost fortate sa se multiplice in eprubeta pana cand s-au obtinut fibre musculare. Cum gustul acestora s-a dovedit destul de fad, au fost amestecate cu sare, ou si suc de sfecla (pentru culoare). Astfel s-a ajuns la burgerul realizat in vitro, prototip care a costat un sfert de milion de euro, bani oferiti pentru cercetari in domeniu de catre Sergey Brin, co-fondator Google.
Care sunt argumentele pentru aceasta insanitate? Le stim: populatia lumii creste, planeta este secatuita de resurse, hrana se scumpeste de la an la an. Plus ca numarul obezilor se afla pe o clara curba ascendenta. Or, carnea crescuta in eprubeta, fiind lipsita de grasimi, ar putea fi o alternativa sanatoasa (sic!) la cea veritabila – spun creatorii burgerului fals. Orizontul de timp pana vom gasi in supermarket astfel de produse: 10-20 de ani. Credeti ca nu se va intampla o astfel de catastrofa culinara?
Pentru a evita un raspuns pripit, scepticii ar putea sa se uite la oferta de alimente existenta deja in magazine. Legume de sera crescute la lumina artificiala (bec) si in sol sintetic imbibat cu substante nutritive create in combinate chimice. Pui indopati cu hormoni care ajung in 40 de zile de cand au iesit din ou la greutatea de un kilogram. Tot felul de preparate ieftine din subproduse (piele, grasime, tendoane) foarte gustoase datorita mix-ului de potentiatori de gust etc. Ecuatia industriei alimentare: mult, ieftin si prost, egal profit. Incet, incet au inceput sa ne placa alimentele fake si sa ne strambam daca se intampla sa gustam unele naturale. Dati unui copil lapte proaspat muls si va va spune ca miroase oribil si pregnant a balegar.