De Citit : Editoriale

Floricele pe câmpii

| 15 mai

corinabacalu.blogspot.com
Hai să le păpăm copii…
Cu siguranță ați văzut torturi decorate cu trandafiri, prăjituri ce au în moț o floare naturală, dar câți dintre voi s-au gândit că
aceste flori se pot mânca?
Nici eu nu aș fi crezut că florile sunt comestibile până nu am devenit vegetariană. Și de atunci am gustat panseluțe, bujori, gălbenele, crizanteme…
Și căutând pe internet, am aflat că toți pomii fructiferi au florile comestibile;
Nuferii galbeni, cei atât de grațioși, au florile comestibile și parfumatul bujor la fel.
Mai putem consuma nalbă de gradină, nalbă din flora spontană, volbura, gălbenelele, păpădia, bumbișorii, lumânărica, portulaca, urzica albă, sfioșii toporași au frumoasele flori comestibile; albastra cicoare, parfumata iasomie, trifoiul roșu, dovleceii, castraveții, fasolea, lucerna, ba chiar și soia au florile cât se poate de comestibile;
Daliile și crizantemele de toamnă sunt deosebite și fine la gust
Toate florile enumerate până acum și multe altele conțin enzime, vitamine, minerale și multe alte principii active necesare sănătății noastre și nu sunt numai comestibile, ci sunt și hrănitoare (știu ele albinele ce știu);
Florile comestibile se pot mânca proaspete dar se pot și conserva, după regulile bucătăriei fără foc, adică uscate la soare sau la deshidrator, sau conservate în miere.
Acum câteva zile mi-am cumpărat un buchet de liliac, am prins 3 floricele cu dinții și nom nom nom…. pe șustache.. să nu mă vadă nimeni.
Să nu mă creadă vreun neam de văcuță cu înfățisare de divă!
Ce gust au? De liliac… da… ai ghicit! Sunt ușor amărui. Și au un parfum delicat de liliac. Să nu vă așteptați să aibe gust de iasomie da?