De Citit : Editoriale

Fericirea se învață

| 25 iunie

Iubesc vara. Are zilele mai lungi și nopțile mai plăcute. Anul ăsta, ploaia este încăpățânată și ne cam stropește peisajul, dar încerc să o întorc în favoarea mea și pe ea! Am un plan… vara asta vreau să fiu super erou… pentru sufletul meu! Prin urmare, pentru că a plouat m-am apucat de bucătărit. La curățenie am terminat și masterul. revenind în bucătărie… Mă gândeam că-i complicat și stresant. Not! Chiar fainoșag! Ha! Ha! Stresant este… dar pentru vecinii mei, dacă mă gândesc la serile în care încerc rețete noi după 11 seara și folosesc mixerul…  Fericirea vine din lucruri simple, așa că… să fie și ei înțelegători , poate le dau să și guste din cheesecake –ul meu raw vegan!
Apropos de fericire? Știai că România este cea mai nefericită țară din Uniunea Europeană? Nu râde, asta susțin cercetătorii britanici. Și ei le știu pe toate… Chiar mă gândeam într-o zi că oamenii ar trebui împărțiți în bărbați, femei și cercetători britanici… Ei sunt o specie aparte. Doamne, vorbăreață mai sunt… Revin la subiect!  Povesteam despre fericire și despre o idee despre care am citit. La prima vedere mi  s-a părut amuzantă, dar apoi m-a întristat… Românii chiar sunt nefericiți? Gugălind am găsit și o asociație… Inițiativă pentru Fericire în București… primul Institut pentru Fericire din Sud-Estul Europei! Ce zici de asta? Statisticile sunt îngrijorătoare… România a ieșit ca fiind cea mai nefercită țară din Uniunea Europeană, fiind surclasată la nivel mondial de state precum Kuwait, Vietnam, Myanmar sau Kosovo. Studiul a măsurat răspunsurile oamenilor privind fericirea ca emoție amintită (de exemplu, cât de fericiți au fost ieri) și fericirea evaluată de-a lungul vieții (de exemplu, cât de fericiți sunt cu viața lor în general).
O generație întreagă de studii făcute de psihologi, economiști, cercetători și sociologi a arătat că fericirea, deși o experiență subiectivă, poate fi măsurată obiectiv și poate fi legată de caracteristicile unui individ sau unei societăți.
Promotorii științei pozitive (cea care teoretizează fericirea) menționează că fericirea reprezintă un produs al următorilor factori: gândire pozitivă, orien-tată către soluții, găsirea unui scop în viață și relații solide cu cei din jur, sentimentul de apartenență la comunitate.
Luând aceste lucruri în considerare, echipa Asociației Inițiativa pentru Fericire a decis să acționeze în direcția creșterii gradului de fericire al românilor. Mie mi-au stârnit interesul și o să le urmăresc activitatea pe www.ipf.ro!
Să fie și românii fericiți!