De Citit : Altele

“Administratorul”

| 31 august

 

 

 

Ce va rămâne din Civilizația ghenceană!

Dacă administratorul de la blocul meu ar fi trăit in vremea civilizației incașe, azi am fi avut tone de maculatură despre viața de zi cu zi a acelor oameni. Nu mai zic de cazul în care ar fi fost unul dintre apostolii lui Isus și ar fi pus-o de-o Evanghelie. Era mai groasă ca “În căutarea timpului pierdut” și mai cu de toate decat “Seinfeld”.
Imaginați-vă că toți pereții din holul de la intrare până la lift sunt plini de afise, foi lipite, avertizări, înștiințări, amenințări, recomandări, toate semnate “Administratorul”. Există chiar o rubrică de “Ştiați că…” în care se spune: “Ştiați că… F.G., de la apartamentul 14, are o datorie de 438 lei la întreținere?”
Dacă îți iei concediu vreo 3 luni de zile ca să citești tot ce e scris pe pereții scării, afli cum funcționează liftul, de ce nu e bine să strici liftul (pentru cazul în care te-ai fi gândit că e distractiv să urci pe scări până la etajul 10), de ce nu e recomandat să dai drumul la “hoți” in scară, cui trebuie să te adresezi dacă ți se strică clanța, dacă nu ți se strică sau dacă ai vrea să ți se strice. Doi pereți sunt plini cu legislație, ordonanțe de urgență, modificări constituționale și, probabil, amendamente din comisiile parlamentare, toate imposibil de citit, fiind scrise foarte mic și foarte inghesuit.
Ideea e că toate aceste, îmi permit să le zic, opere de artă – tot ce va rămâne, cred, peste ani din Civilizația ghenceană – sunt scrise cu carioci de culori diferite, cu sublinieri și îngroșări, cu titluri incercuite și cate trei semne de exclamare puse te miri unde.
Administratorul despre care vă vorbesc e aproape de vârsta pensionarii și nu cred că va ezita să iasă în stradă și să moară cu guvernul de gât dacă nu-i vor ajunge banii de carioci și rechizite.