De Citit : Editoriale

Despre internet, acum 100 de ani

| 29 iulie

Bonus: bacterii de WC in computere

Se pare ca trebuie doar sa cautam in carti, cu pricepere, pentru a afla care ne este viitorul. Suna cvasiocult, insa am trait vara aceasta o imensa uimire citind urmatorul paragraf: „Datorita liberalizarii comunicatiilor, grupurile de oameni cu preocupari asemanatoare se pot reuni, creand comunitati. Ideea de natiune va fi astfel depasita.“ Suna banal acum, dar aceste randuri au fost scrise spre sfarsitul anilor 1800 – acum mai bine de un secol, cand telegraful reprezenta inca o tehnologie uimitoare, destul de scumpa si nu peste tot accesibila. Autorul predictiei se numeste Friedrich Nietzsche (1844 – 1900), celebru filosof german, mort relativ tanar de dementa, pusa pe seama printre altele a intensitatii cu care s-a miscat in lumea ideilor. Faptul ca Nietzsche „presimtea“ internetul si retelele sociale cu mult inainte ca acestea sa apara ar trebui sa ne indemne la mai mult curaj in digerarea stirilor stiintifice care ni se par astazi ridicole prin spectaculosul lor.
Ati auzit de bacteria E. coli? E chestia aia pe care o descopera Sanepidul pe mainile bucatareselor cand se imbolnavesc clientii restaurantelor de diaree. Ei bine, bacteria asta scarboasa este mult mai desteapta decat pare. In Statele Unite, laboratoarele de biotehnologie au silit-o sa coaguleze comunitati microscopice in stare sa rezolve calcule matematice complexe mult mai rapid decat componentele pe baza din siliciu din computerele noastre.
Vom trai intr-o lume controlata – de la functionarea centralelor nucleare si pana la traficul de pe aeroporturi – de bacterii? Habar nu am, iar talentatul in predictii Nietzsche nu mai e printre noi sa-i cerem ajutorul.
Tot ce pot sa fac e sa va zapacesc si mai mult cu inca o stire recenta: un creier uman sintetic, absolut functional, ar putea aparea „pe piata“ pana in 2019.