Evenimente : Spectacole

L’elisir d’Amore(Elixirul dragostei)

"Elixirul dragostei"
de Gaetano Donizetti

opera comica in doua acte
libretul de Felice Romani dupa un libret de Eugène Scribe pentru opera „Le philtre" de Daniel – François Auber

Adina – Cristina Marta Sandu
Nemorino – Lucian Corchis
Belcore – Daniel Pop
Dulcamara – Vicentiu Taranu
Gianetta – Cristina Eremia

spectacolul are o pauza si se incheie in jurul orei 21.30

dirijor: David Crescenzi (invitat)
maestru de cor: Stelian Olariu
regia: Marco Gandini
asistent de regie: Stefan Neagrau
scenografia: Adriana Urmuzescu
lighting design: Virginio Levrio
serigrafie costume: Catalina Florescu, Luiza Soporeanu

personajele:
Adina – soprana
Nemorino – tenor
Belcore, sergent– bariton
Dulcamara, un om de afaceri – bas
Gianetta, prietena Adinei – soprana

Actul I
Locuitorii unui orasel se intorc de la lucru si se relaxeaza in fata televizorului, urmarind povestile de dragoste din seriale. Nemorino, un tanar indragostit pana peste cap de Adina, se plange ca nu-i poate oferi fetei decat dragostea sa, fiind sarac. Adina comenteaza cu prietenii ei povestea lui Tristan si a Isoldei, in care Tristan a castigat inima Isoldei oferindu-i sa bea o potiune fermecata pentru a o face sa se indragosteasca de el. Soseste sergentul Belcore cu soldatii lui. Trufia sergentului o amuza pe Adina, dar asta nu-l impiedica sa-i ceara mana. Adina ii spune insa ca o sa se mai gandeasca… Nemorino ii marturiseste Adinei dragostea sa. Ea, vrand sa-l necajeasca, ii spune ca mai bine s-ar ingriji de unchiul sau, grav bolnav, decat sa se tina de capul ei, deoarece ea vrea sa fie "libera ca aerul".
In localitate apare Dulcamara, un vanzator de iluzii, de fapt un escroc in stare de orice afacere pentru a castiga bani. Nemorino il intreaba pe Dulcamara daca are elixirul dragostei, cel din povestea "Tristan si Isolda". Dulcamara ii da un lichid pe care l-a preparat pe loc. Nemorino isi cheltuieste toti banii si bea din el. Sigur de acum ca va castiga dragostea Adinei, Nemorino se preface indiferent acesteia. Pentru a-l pedepsi, ea flirteaza cu Belcore, care incearca sa o convinga sa se casatoreasca pe loc cu el. Speriat, Nemorino o implora pe Adina sa mai astepte o zi, dar ea il ignora si invita intreaga localitate la petrecerea de nunta. Nemorino fuge, plangandu-se ca a fost ruinat de elixirul lui Dulcamara.

Actul II
Pregatirile petrecerii de nunta sunt in toi. Dulcamara, care s-a autodeclarat maestru de ceremonii, sta alaturi de cuplul nuptial. Gandurile Adinei sunt distrase de catre Dulcamara, care le propune sa cante o barcarola. Cand duetul se incheie, Adina pleaca impreuna cu Belcore pentru a semna contractul de casatorie, iar oaspetii se disperseaza. Ramanand in urma, Nemorino il implora pe Dulcamara sa-i vanda elixir, dar n-are bani sa plateasca. Belcore revine, enervat ca Adina a amanat nunta pana la caderea noptii. El il intreaba pe Nemorino de ce este trist. Tanarul ii explica problemele sale financiare, iar sergentul il convinge sa se alature armatei si astfel sa primeasca un bonus rezervat voluntarilor. Belcore ii da uniforma si bani, cu care acesta sa mai cumpere elixir.
Invitatele de la nunta afla de la Gianetta ca unchiul lui Nemorino a decedat si i-a lasat acestuia averea. Cand tanarul revine, ametit de… "elixir", ele il complesesc cu atentiile. Nestiind ca a primit mostenirea, el crede ca acesta este efectul elixirului. Adina si Dulcamara vin exact cand acesta este inconjurat de frumusetile orasului, iar Adina este furioasa ca el e inconjurat de fete si ca s-a inrolat. Sperand sa-i ofere si Adinei elixirul, Dulcamara afirma ca popularitatea lui Nemorino se datoreaza potiunii magice. Adina refuza sa bea elixirul si ii raspunde ca ea il va cuceri pe Nemorino prin propriile ei farmece. Reintrand singur intr-o stare de meditatie, Nemorino este emotionat pentru ca i se pare ca a vazut mai devreme o lacrima pe obrazul Adinei, dar, cand ea reapare, el se preface dezinteresat. Adina ii dezvaluie lui Nemorino dragostea ei.
Belcore afla ca Adina s-a logodit cu Nemorino. El declara ca oricum mii de femei il asteapta. Spunand tuturor ca fericirea lui Nemorino se datoreaza elixirului, Dulcamara mai vinde cateva sticlute locuitorilor.