Evenimente : Concerte

Concert Simfonic Extraordinar de excepție

Orchestra Simfonică va fi condusă de dirijorul brașovean, renumitul maestru Horia Andreescu. Acesta o va avea ca invitată pe celebra pianistă Kristina Miller din Austria.

În program:

  1. Ravel: Bolero P. I. Ceakovski – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in si bemol minor op. 23 P. I. Ceakovski – Suita de balet „Lacul lebedelor” op. 20a (selectiuni).

Horia Andreescu s-a născut la 18 octombrie 1946, la Brașov. În anul 1965 a absolvit Liceul de muzică din oraşul natal, la secția oboi. În anul 1967, avea loc debutul său ca șef de orchestră, la pupitrul Orchestrei de tineret din Braşov, în perioada în care era student la Conservatorul din București (1965-1973), unde a urmat cursuri de compoziție și dirijat, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, avându-l drept coleg pe un alt viitor mare dirijor, Cristian Mandeal. În anii 1974 – 1975, a urmat cursuri postuniversitare de dirijat la Academia de Muzică din Viena – cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher -, apoi a participat la cursurile de măiestrie în arta dirijorală cu celebrul dirijor Sergiu Celibidache. În perioada 1978 – 1980, a absolvit cursuri de dirijat la Trier și München, care s-au dovedit determinante pentru cariera sa remarcabilă din anii ce au urmat. În perioada 1974 – 1987, a fost dirijor al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, perioadă în care a acumulat un repertoriu vast şi în care şi-a consolidat renumele de dirijor de anvergură pe plan naţional şi internaţional, în anul 1987 a devenit dirijor la Filarmonica „George Enescu”, iar în perioada 1987 – 1990 a fost director adjunct artistic al acesteia.

 

A susținut numeroase concerte în peste 20 de țări europene, fiind invitat de orchestre de mare renume internațional, de la London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam și Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim și Nagoya, la Orchestrele Radio din Madrid și Leipzig. Cu orchestre româneşti a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croaţia etc. A participat la prestigioase festivaluri internaționale – a dirijat la festivalurile internaţionale George Enescu, Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Musik-Bienale Berlin, Festivalul de muzică modernă – , iar la Festivalul din Santander şi Europa Musicale-Munchen a participat cu Orchestra Naţională Radio.

 

Horia Andreescu a primit numeroase premii şi distincţii: premii la concursurile de dirijat „Nikolai Malko” de la Copenhaga – în 1977 – şi „Ernest Ansermet” de la Geneva – în 1978 -, Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane – Berlin (în 1981) şi alte numeroase premii şi distincţii în România, printre care cel al Uniunii Criticilor Muzicali care l-a declarat „Dirijorul anului” în 1997, Ordinul „Pentru Merit” în grad de Ofiţer în anul 2000, Premiul UNESCO pentru promovarea artei româneşti în lume – în 2003, Premiul Uniunii Compozitorilor din România şi Ordinul „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce în 2006. La 24 octombrie 2012 i-a fost acordată Decorația regală „Nihil Sine Deo”, conferită de Regele Mihai I, iar la 13 decembrie 2012, Academia Română a acordat premiile acestui for pe anul 2010, dirijorului Horia Andreescu fiindu-i decernată, cu acest prilej, Diploma „Meritul Academic”.

 

Pianista ruso-germană Kristina Miller s-a născut la Moscova în 1986 într-o familie de muzicieni. Talentul ei remarcabil i-a permis ca la vârsta de numai opt ani să cânte în compania orchestrei Concertul No. 23 de W.A.Mozart. Șase ani mai târziu, prof. A. E. Rubina a invitat-o să studieze la şcoala pentru copii superdotaţi din St.Petersburg, Rusia. După ce a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de pian de la Berlin (în 1999) şi premiul doi la Concursul Internaţional de pian de la St. Petersburg (în 2000), Ministerul Culturii Ruse i-a acordat Premiul pentru Dezvoltare Artistică, marcând astfel realizările sale excepționale, ca pianist.

În 2015 a obținut a doua diplomă de Master la Conservatorul din Viena sub îndrumarea Prof.Dr. Johannes Kropfitsch.

În noiembrie 2017 Kristina Miller a început colaborarea cu renumita orchestră „Berliner Philharmoniker”.

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A dar și pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 50 Ron. Program casierie: Luni – Miercuri: 12 – 15 Marți – Joi: 16 – 18

 

km1

 

download