De Citit : Altele

Turneul SoNoRo Conac – “Pe aripile vântului” ajunge la Biserica Fortificată din Cincșor

| 21 iulie

Turneul de muzică clasică SoNoRo Conac “Pe aripile vântului” continuă vineri, 7 august în județul Brașov, în curtea celei mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania, cea din Cincșor. Este al șaselea concert după călătoria muzicală prin curțile și grădinile caselor memoriale, conacelor și clădirilor istorice din Vrancea, Iași, Argeș, București și Ialomița.

Publicul este invitat în curtea Bisericii Fortificate din Cincșor la un concert cu lucrări de Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriel Fauré, Maurice Ravel și Jules Massenet în interpretarea muzicienilor Nicolas Dautricourt (vioară), Rebekka Hartmann (vioară), Traian Boală, (violă), Răzvan Popovici (violă), Radu Nagy (violoncel), Leo Schmidt (violoncel), Miruna Nagy (harpă) și Pablo Barragán, flaut.

Biserica Fortificată din Cincșor este compusă din patru turnuri de apărare și două incinte împrejmuite de ziduri. Construcția de secol XIII a fost inițial o bazilică romanică cu turn şi purta hramul sfințiilor apostoli Petru și Pavel. Fortificarea s-a întâmplat în secolul al XV-lea, când a fost transformată în biserică gotică. Biserica din Cincșor este cunoscută și pentru renumita orgă din 1805 care a fost adusă de către Samuel Matz Birthalm și pentru unul dintre cele două clopote, cu o vechime de peste 370 de ani.

       Accesul este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

 

“Traversăm un an greu, însă suntem recunoscători pentru posibilitatea de a putea regăsi câteva dintre bucuriile vieții dinaintea pandemiei de coronavirus, concertele cu public fiind unele dintre acestea. Chiar dacă există o serie de limitări, noi le privim ca oportunități și invităm publicul la concerte în aer liber, “pe aripile vântului”, în grădinile conacelor unde am plănuit să concertăm în acest an. Dorim să aducem ascultătorii în această vară înspre liniștea conacelor și clădirilor de patrimoniu din țara noastră, să se bucure de poezia, calmul și poveștile fiecărui loc, de multe ori pe nedreptat date uitării, locuri unde mari personalități ale culturii românești au petrecut veri pline de muzică și poezie în perioada interbelică, un timp pe care dorim să-l rememorăm și să-l recreem prin muzica noastră.

În acest an, flautul, clarinetul sau harpa vor avea ocazia să permită sunetului vântului să fie

și mai subtil perceput printr-un repertoriu diafan, transparent, plin de culoare și somptuozitate. Astfel, muzica lui Claude Debussy sau Stan Golestan, interpretată în grădinile caselor scriitorilor Alexandru Vlahuță și Mihail Sadoveanu, sau în curtea conacului compozitorului Dinu Lipatti, au încântat publicul și l-au transportat în acele timpuri, când cultura și arhitectura românească s-au bucurat de o perioadă deosebit de înfloritoare, perioadă de ale cărei roade ne bucurăm în continuare și pe care trebuie să le celebrăm cu fiecare ocazie”, declară muzicianul Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac.

 

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.

 

“Suntem bucuroși că putem reporni seria de concerte Sonoro Conac, și cu siguranță, în acest an mai mult că oricând, muzică ne va  aduce un plus de  bucurie, de speranța și de armonie. Am văzut în perioada de izolare numeroase inițiative legate de muzică: de la muzica cântată în balcoane de oameni obișnuiți, până la mari orchestre care s-au mobilizat de acasă pentru a oferi publicului interpretări memorabile. Peste tot în lume muzica a fost în această perioadă un refugiu dar și o modalitate  de a lupta împotriva fricii și a separării. Astăzi, suntem recunoscători că putem asculta împreună cu clienții BRD, cu partenerii noștri și cu publicul larg concertele SoNoRo, în grădinile celor mai frumoase conace din România, pentru că muzica, arta, cultura sunt  parte din viața noastră de zi cu zi și sunt ingredientele care contribuie la dezvoltarea noastră ca oameni” – a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

 

Mai multe detalii despre turneul SoNoRo Conac sunt disponibile pe: www.conac.sonoro.ro

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

***

 

Despre SoNoRo Conac

Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început ca, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de naturã intimã, propice dialogului cultural și ascultãrii active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate –

clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele șapte ediții turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din țara noastră, dar a și atras atenția publicului international asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale țării noastre.

 

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Mașina oficială oferită de: BMW România

Parteneri: Avincis, Illy, Media Image

Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația ARCHÉ, Muzeul Vrancei, Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Consiliul Județean Argeș, Casa Memorială „Dinu Lipatti”, Rezidența BRD Scena 9, Conacul “Nicu Chiroiu”.

 

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, National Geographic, Harper’s Bazaar, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Evz.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Unsitedemuzica.ro, Munteanu.